Het geheim van een gelukkig leven is niet een overvloed aan rijkdom – en toch horen we mensen vaak zeggen dat ze meer geld willen. Daarentegen hoor je zelden iemand zeggen dat hij te veel heeft, of juist precies genoeg. Zonde, zo dacht Wahei Takeda, die vaak de ‘Warren Buffet van Japan’ wordt genoemd.
Hij was een van de meest succesvolle en bekende investeerders van het land. In 2006 had Takeda een top 10-belang in meer dan 100 bedrijven met een waarde van 30 miljard yen, waarmee hij de grootste individuele investeerder in Japan werd, aldus de krant Nikkei destijds. Takeda overleed in 2016 op 83-jarige leeftijd.
Takeda was de oprichter van Takeda Confectionery, een bedrijf dat hapklare koekjes verkoopt in de vorm van kleine eieren. Een bezoek aan de fabriek van het bedrijf levert een bijzondere ervaring op. De werknemers luisteren naar muziek van kinderen die ‘arigato’ zingen, wat ‘dank u’ betekent in het Japans. En dat is geen toeval. Takeda was van mening dat het brengen van een serenade met een dankbetuiging diende als een herinnering aan het feit dat het harde werk van het personeel en de voortdurende loyaliteit van de klant hetgeen is dat het bedrijf draaiende houdt.
‘Maro’ is de sleutel tot een gelukkig en overvloedig leven
Dit alles weerspiegelt Takeda’s filosofie van ‘maro’, wat in het Japans een oprecht hart betekent. Je zou kunnen zeggen dat je maro sterk is als je zuivere intenties hebt en een rechtvaardig leven leidt. Innerlijke tevredenheid en dankbaarheid worden als de essentie gezien van maro. Na Takeda’s succes in de banketbakkerij besloot hij meer tijd te besteden aan het bevorderen van de groei van kleine bedrijven, en werd hij bekend als ‘gemeenschapsfilantroop’.
Gedurende zijn hele fenomenale carrière inspireerde Takeda duizenden mensen om meer te geven en open te staan voor de stroom van geld zowel in als uit hun leven. Hij geloofde dat vriendelijkheid en vrijgevigheid de sleutels zijn tot geluk en welvaart.
Geld wil overal naar toe. Als het naar iedereen gaat, dan is het heel gelukkig, want in zijn essentie is geld liefde en het is goed. Als je geld een tijdlang bij je wilt houden, vier dan het geld als het naar je toekomt, dank voor het geld, erken het geluk dat dit geld je brengt en zal brengen. De mensen die geld verdienen zijn de mensen die de maatschappij verlichten.
Het zit allemaal in het hart. Als je hart van geld houdt en geld kostbaar behandelt, dan zal geld naar je toe getrokken worden. Wanneer je geld behandelt als het licht van de liefde, wanneer je het geld waardeert dat je hebt, dan is dit hoe je geld naar je toe laat stromen.
Geld wordt overal geboren. Het blijft zichzelf opnieuw vormen. Geld is eigenlijk energie. Het laat zien hoe rijk je van binnen bent.
Het bereiken van een staat van ‘maro’
Takeda is er van overtuigd dat degenen die in contact staan met hun maro win-win situaties creëren voor zichzelf en voor de mensen om hen heen. Wanneer je maro toeneemt, gebeuren er volgens Takeda drie dingen:
- Je wordt ‘magnetisch’ voor positieve energie, doordat je positieve energie deelt trek je die ook aan. Dit omringt je met goede mensen en dingen waar je echt om geeft, wat vervolgens een cyclus van geluk en rijkdom creëert.
- Het zal leiden tot meer passie en krijgt meer energie om dingen te bereiken die belangrijk voor je zijn. Dit zorgt ervoor dat je beter luistert naar je intuïtie en zal je in staat stellen om de beste manier te kiezen om je leven te leiden. Doordat je doet wat je het liefste doet, open je voortdurend deuren naar spannende nieuwe mogelijkheden.
- Je toont meer dankbaarheid voor het leven en zegt steeds vaker ‘dank je wel’. Omdat dankbaarheid besmettelijk is, beginnen anderen ook dankbaarheid te uiten en verwelkomen ze ook meer rijkdom in hun leven.
“In een door geld geobsedeerde maatschappij is de eenvoudigste manier om een staat van overvloed te bereiken, dankbaarheid uit te drukken en aan anderen te geven, in plaats van altijd maar meer te willen of te vragen“, aldus Takeda.