De toekomst is elektrisch en dat hebben we geweten in 2020. Het aandeel van de populairste elektrische-autofabrikant Tesla is het afgelopen jaar met bijna 700% gestegen. Maar met de komst van QuantumScape ligt er dreiging op de loer voor het Tesla van Elon Musk. QuantumScape is een startup waarvan de focus volledig ligt op het produceren van efficiënt batterijen. In november ging het bedrijf naar de beurs en sindsdien is het aandeel als een raket gegaan en meer dan 400% gestegen.
Het bijzondere aan dit verhaal is dat QuantumScape nog geen dollar omzet heeft gedraaid. Er is nog geen batterij verkocht. Het enige wat de marktwaarde van bijna $30 miljard kan verantwoorden zijn de positieve testresultaten van de veelbelovende batterij die het bedrijf begin december naar buiten bracht.
De batterij die Tesla moet vrezen
Tijd om het eens te hebben over de veelbelovende batterij die QuantumScape naar recordhoogtes heeft geschoten op de beurs. Het gaat om een zogenaamde solid-state batterij, een technologie die al lange tijd wordt gezien als dé toekomst van elektrische auto’s.
Vandaag de dag draaien onze smartphones en alle elektrische voertuigen op lithium-ion batterijen. Dit zijn batterijen met vloeibaar elektrolyt. Deze vloeistof brengt de ionen in een batterij heen en weer tussen de katode en anode tijdens het laden en ontladen. Het probleem met deze stofjes is dat ze oververhit kunnen raken. General Motors kan over dit probleem meepraten, want zij moesten het afgelopen jaar 69.000 Chevrolet Bolts terugroepen.
De grote belofte van solid-state batterijen, de onderliggende technologie van QuantumScape batterijen, is dat de gevaarlijke vloeistof niet meer nodig is. Daarbij zou de technologie die het bedrijf gebruikt ook voor meer power kunnen zorgen tegen lagere kosten. Met name dat laatste is belangrijk omdat elektrische auto’s vanwege de relatief hoge kosten van batterijen lange tijd de strijd met normale voertuigen verloren.
Andere voordelen van solid-state batterijen zijn snellere laadtijden en een langere levensduur. De batterijen van QuantumScape zou binnen 15 minuten weer op 80% zitten en zelfs na 800 cycli nog 80% van zijn capaciteit behouden. Hiermee zou een elektrische auto veel dichter in de buurt komen van de benzine-auto van vandaag.
Moet Tesla bang zijn voor de batterij van QuantumScape?
Hoewel veel mensen in de batterijen-industrie solid-state als de toekomst zien is Tesla CEO Elon Musk niet bang. Volgens Musk is de technologie niet zo geweldig als sommige mensen het doen laten lijken.
De sceptische houding van Tesla richting solid-state batterijen zou te maken kunnen hebben met hun eigen batterijtechnologie. Tesla gebruikt cilindervormige batterijen die gevormd worden door opgerolde cellen. Terwijl concurrenten van de populaire autofabrikant prismatische batterijen gebruiken waarin de cellen gestapeld worden. Cellen van een solid-state batterij zijn kwetsbaarder en dat maakt het beter om ze te stapelen dan op te rollen.
Voor de meeste fabrikanten van elektrische auto’s zou de overstap naar de nieuwe batterijtechnologie geen probleem zijn, maar dat ligt anders voor Tesla. Het zou zomaar kunnen dat de batterij van QuantumScape de voorsprong van Tesla ombuigt in een achterstand.
Het goede nieuws voor Tesla is dat het waarschijnlijk nog genoeg tijd heeft om zich aan te passen aan de komst van de nieuwe batterijen. De verwachting is dat de batterijen wat kosten betreft pas richting het einde van de jaren 20 kunnen concurreren met de huidige generatie batterijen.
Investeerders in QuantumScape speculeren dan ook vooral op de lange termijn. Het bedrijf voorziet tot het jaar 2026 nog geen betekenisvolle omzetten. Daarbij is het nog maar afwachten of de batterijen van het bedrijf de concurrentiestrijd gaan winnen van andere fabrikanten. Het afgelopen jaar veranderde alles wat met elektrische auto’s te maken had in goud op de beurs, dit jaar kan dat zomaar anders zijn. Het is in ieder geval een industrie om in de gaten te blijven houden.