Er is in de financiële wereld een bijzondere ontwikkeling gaande. Bitcoin verovert langzaam maar zeker de wereld en lijkt op weg om de dollar van de troon te stoten als wereldreservemunt. In het huidige financiële systeem is inflatie de standaard en we zijn daar zo aan gewend geraakt dat vrijwel iedereen het normaal vindt dat alles met de tijd duurder wordt. Doordat (centrale) banken grote hoeveelheden geld uit het niets creëren om de economie te stimuleren neemt de koopkracht van ons geld in rap tempo af. Het belangrijkste en bijzondere kenmerk van een op bitcoin gebaseerd financieel systeem is dat alles met de tijd goedkoper zal worden.
Er komen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin in omloop en dat betekent dat alles, uitgedrukt in bitcoin, goedkoper wordt. Hoe meer we als mensheid produceren, hoe meer de koopkracht van de 21 miljoen bitcoin zal toenemen. Dit geeft bitcoin een aantrekkingskracht die ervoor zorgt dat niemand de transitie naar een bitcoin-standaard kan tegenhouden. De unieke monetaire eigenschappen maken bitcoin verreweg de beste vorm van geld die ooit heeft bestaan. Want waarom zou je jouw vermogen nog bewaren in een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt als je ook kan kiezen voor bitcoin dat een maximum van 21 miljoen eenheden heeft?
De transitie van het fiat-geldsysteem naar een geldsysteem met bitcoin als anker heeft ook belangrijke gevolgen voor de vastgoedmarkt. De verwachting is dat huizenprijzen in ieder geval flink zullen dalen en dat wonen weer betaalbaar wordt. Hoe dat precies zit? Dat ga ik nu bespreken!
Huizenprijzen onder de fiatstandaard versus huizenprijzen onder de bitcoin-standaard
De inrichting van het huidige financiële systeem zorgt ervoor dat huizenprijzen op de lange termijn continu blijven stijgen. Dat komt omdat vastgoed relatief schaarser is dan ons geld. Er worden op een hoger tempo euro’s bijgedrukt dan dat er huizen worden gebouwd.
In deze grafiek van Moon__Capital zien we dat duidelijk terugkomen. De huizenprijzen zijn in de Verenigde Staten sinds 1980 ongeveer vier maal over de kop gegaan. Dat heeft weinig met de onderliggende waarde van de huizen zelf te maken, maar meer met geldontwaarding. Het zijn niet de huizen die meer waard worden, het is ons fiatgeld dat minder waard wordt.
Onder een bitcoin-standaard zal vastgoed als een investering niet langer interessant zijn. De afgelopen twaalf jaar is de waarde van vastgoed uitgedrukt in bitcoin al stevig gedaald en er is geen reden om aan te nemen dat die daling zal stoppen. Bitcoin is oneindig veel schaarser dan vastgoed en dat maakt het onwaarschijnlijk dat investeerders in de toekomst vastgoed nog boven bitcoin zullen verkiezen. Er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop, terwijl we in theorie oneindig kunnen doorgaan met het bouwen van huizen (omhoog).
Bitcoin is inwisselbare schaarste, vastgoed niet
Bitcoin is de meest pure vorm van schaarste ooit. Iedere bitcoin is hetzelfde en daarom kun je ze overal ter wereld met hetzelfde gemak verkopen. Bitcoin is inwisselbare schaarste. Datzelfde geldt niet voor vastgoed. Om met een goed gevoel te investeren in vastgoed heb je veel meer specifieke informatie nodig.
Je hebt ten minste informatie nodig over het vastgoed-object zelf en je moet onderzoek doen naar de omgeving rondom het object en de ontwikkeling daarvan. Met andere woorden, vastgoed is wel schaars, maar het is geen inwisselbare schaarste. De potentiële markt om je investering in de toekomst aan te verkopen is een stuk kleiner.
Terwijl bitcoin een vorm van schaarste is die je overal ter wereld kunt verkopen, is de liquiditeit van de vastgoedmarkt een stuk lager. Als je nu je bitcoin zou willen verkopen is dat binnen een paar seconden gepiept, terwijl je daar bij een huis een stuk langer mee bezig bent. Een belangrijk verschil is dus: bitcoin is inwisselbare schaarste en vastgoed niet.
De onderhoudskosten van bitcoin versus die van vastgoed
Een ander belangrijk verschil tussen een investering in de schaarste van bitcoin en die van vastgoed zijn de onderhoudskosten. Nadat je vastgoed hebt gekocht ben je nog niet klaar. Als je op grote schaal in vastgoed investeert heb je iemand nodig die je investeringen voor je managet en vergeet ook niet de onderhouds- en transactiekosten die bij vastgoed altijd om de hoek komen.
Die kosten kent bitcoin niet. Je kunt al een bitcoin transactie versturen voor minder dan €1 en als het moet kan je bitcoin voor hetzelfde bedrag binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld zijn. Behalve de transactiekosten ben je niets kwijt aan onderhoudskosten. Je zou voor de veilige opslag van je bitcoin kunnen investeren in wat goede apparatuur, maar voor een paar honderd euro ben je dan ook al klaar.
Bitcoin is dus schaarser dan vastgoed, de schaarste van bitcoin is inwisselbaar en de onderhoudskosten van je bitcoin investering zijn een stuk lager dan bij vastgoed. Alles bij elkaar maakt dat het heel waarschijnlijk dat vastgoed als investering op de lange termijn gaat verdwijnen dankzij bitcoin. Behalve dat bitcoin dus een veel betere investering is dan vastgoed, gaat wonen dankzij bitcoin in de toekomst ook een stuk goedkoper worden.