Dump de dollar! Koop de opkomende markten! Blijf Duurzaam! Enkele uitspraken waarover de verschillende vermogensbeheerders het eens zijn. Volgens hen zullen deze kreten in 2021 de financiële markten domineren.
Vaccins zullen – hopelijk – 2021 het herstel van de COVID-19 pandemie maken. De pandemie die sommige sectoren heeft omgegooid, maar ook de dominantie van anderen heeft versterkt. Over de volgende vijf trends lijken de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld het eens te zijn:
5. De machtige dollar zal dalen
COVID-19 eindigde een decennium van dollar sterkte, en de verwachtingen zijn dat er voor 2021 meer valkuilen op de loer liggen. Uit beleggingsonderzoek van de Bank of America (Bofa) in december blijkt dat het ‘shorten’ van de dollar de op één na meest verrichte trade was. Data van de U.S. Commodity Futures Trading Commission toont aan dat er in december 30 miljard dollar shorts uitstonden, tegen 17 miljard longs.
Tevens zou president Donald Trump’s op handen zijnde exit ook de handels- en politieke spanningen, die de dollar steunden, moeten verminderen. Hoeveel en hoe lang zal de dollar dalen? Analisten die door Reuters zijn ondervraagd, voorspellen dat de zwakte zal voortduren tot medio 2021, afgedekt door de onzekerheid van COVID-19. Volgens PIMCO zullen de vaccins en de oplevende economie de daling en het uit de gratie vallen van de dollar versnellen.
4. (Opnieuw) opkomende markten
Met de ontwikkelende economieën die profiteren van het herstel van de wereldhandel, het toerisme en de grondstoffen, een zwakkere dollar en een voorspelbaardere president in de VS, is de boodschap van Morgan Stanley duidelijk: “Koop ze allemaal!”
Moragn Stanley beveelt valuta’s uit China, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland aan, naast obligaties uit de Oekraïne en de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex. Rivaliserende banken Goldman Sachs en JPMorgan steunen ook de opkomende markten voor 2021. Ook uit het onderzoek van de Bofa blijkt dat de belangrijkste favoriet is van de sector voor 2021. De schuld in de valuta’s van de opkomende markten zal volgend jaar voor de beleggers netto 6,2% bedragen, meer dan de S&P500, die BofA verwacht.
De gegevens van het Institute of International Finance (IIF) laten zien dat investeerders geld in activa van opkomende markten pompen tegen het snelste tempo in bijna tien jaar. Toch zijn er niet alleen hoopgevende berichten, aldus Citi. In sommige landen, zoals Roemenië of Mexico, lopen de ratings van beleggers gevaar, terwijl in zwakkere landen waarschijnlijk meer schulden zullen worden kwijtgescholden.
3. (Centraal) bankieren blijven printen
De meeste voorspellingen zijn gebaseerd op de opvatting dat de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan, de Bank of England en de People’s Bank of China het goedkope geld zullen laten vloeien.
Centrale banken wereldwijd gaven sinds maart 1,3 miljard dollar per uur uit aan de aankoop van activa, berekent BofA. Er waren ook 190 renteverlagingen in 2020 jaar – ongeveer vier elke vijf handelsdagen. Maar met een wereldwijd BBP dat volgend jaar met 5,4% groeit – het meest sinds 1973 – kan het moeilijk te rechtvaardigen zijn om het pedaal verder op het metaal te duwen, vooral als de inflatie hoger kruipt.
2. ESG – om te blijven
De activa van beleggingsfondsen die zich houden aan de principes van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) zijn het afgelopen jaar verdubbeld tot meer dan 1,3 biljoen dollar, en het Institute of International Finance (IIF) voorspelt dat het tempo in 2021 zal versnellen, vooral als de gekozen Amerikaanse president Joe Biden een groenere agenda nastreeft.
Zorgen over vervuiling, klimaatverandering en arbeidsrechten zijn de belangrijkste drijfveren. Maar het IIF wijst er ook op dat 80% van de “duurzame” aandelenindexen beter presteerden dan niet-ESG-collega’s tijdens de pandemiegebonden selloff, terwijl hernieuwbare energie sindsdien de op hol geslagen outperformer is.
1. Biden’s tech beleid
Veel van de bovenstaande investeringsstrategieën zijn gebaseerd op een heel andere benadering van handel en geopolitiek onder Biden. Hij heeft gezworen dat de Verenigde Staten “klaar zullen zijn om opnieuw het voortouw te nemen” op het wereldtoneel, maar BofA waarschuwt dat China, Noord-Korea of Iran hem in een vroeg stadium op de proef zullen stellen met “provocerende acties”.
Op sommige gebieden – big data, 5G, kunstmatige intelligentie, elektrische voertuigen, robotica en cybersecurity – zou het beleid van Biden net zo strijdlustig kunnen zijn als dat van Trump. Dat kan de stap naar het zogenaamde ‘splinternet’ versnellen, met dubbele of meerdere technische systemen. Technologie- en e-commercebedrijven zijn goed voor bijna een kwart van de Amerikaanse bedrijfswinsten, terwijl technologie 40% van de opkomende aandelenindex van MSCI omvat. Opletten dus.