Pegulanten
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs
Join de community
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten

Dit is hoe het wondermiddel voor de luie belegger werkt

Joshua Jenster door Joshua Jenster
06/06/2020
in Financiën
Home Financiën

Exchange Traded Funds (ETF’s), ofwel het wondermiddel voor de luie belegger zoals Karel ze noemde in zijn artikel, geven investeerders al jarenlang een passieve manier om divers te investeren. Zo wordt er binnen de FIRE movement veel geïnvesteerd in ETF’s. De Vanguard Group die de bekendste ETF VWRL beheren, hebben inmiddels 80 ETF’s in hun portfolio waarmee ze maar liefst 1.200 miljard (1,2 biljoen) dollar beheren. Mocht je benieuwd zijn of het investeren in ETF’s iets voor jou is, raad ik je aan om het artikel van Karel te lezen. In dit artikel wil ik het echter gaan hebben over hoe deze fondsen werken. 

Laten we beginnen bij het begin
In het begin van de 1970s is er een onderzoek uitgevoerd waarin beschreven werd wat de mogelijke voordelen van passief investeren zijn. Dit is opgepakt door Wells Fargo (een Amerikaanse bank) die in 1971 het concept uitwerkte tot een product voor een pensioenfonds klant van de bank. Het voordeel van een dergelijk product is dat er weinig beheer nodig is in vergelijking met een actief investeringsfonds. Dit product is in 1973 uitgebreid naar een gecombineerde index fonds voor belangrijke klanten: grote institutionele beleggingspartijen. Het was echter pas in 1975 toen er een markt-brede index fonds gelanceerd werd door John Bogle van The Vanguard Group. Een index fonds volgt de koers van een index zoals bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500.  John geloofde dat particuliere investeerders beter af zijn met een fonds dat de hele markt volgt, in plaats van zelf proberen de markt te verslaan. Dit fonds, genaamd de First Index Investment Trust, volgde de S&P 500 en begon met zo’n 11 miljoen dollar in beheer. Inmiddels is het fonds bekend als de Vanguard 500 Index Fund en beheerde zo’n 441 miljard dollar in 2019 toen John helaas overleed. Het duurde echter nog jaren voordat de huidige vorm van ETF’s gangbaar werden voor de particuliere investeerder. Deze kwamen namelijk pas in 1993 en zijn uitgegeven door State Street Global Investors. In 2001 begon Vanguard met het uitgeven van ETF’s. 

Exchange Traded Funds
Wat verschilt er dan tussen het product van John Bogle en een ETF? ETF’s zijn fondsen waarmee gehandeld kan worden op de beurs en die een waarde representeren van een onderliggend goed zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Vaak volgen ETF’s een bepaalde index maar kunnen afwijken met een eigen onderliggende investeringsstrategie. Een ETF verschilt dus met een beleggingsfonds doordat beleggingsfondsen vaak niet verhandelbaar zijn op de beurs. Een voorbeeld van een ETF is Vanguard FTSE All-World UCITS EF (VWRL) met meer dan 3200 verschillende aandelen in beheer en is momenteel te handelen tegen een prijs van ongeveer 78 euro. Dit geeft een belegger de ruimte om een diverse positie aan te nemen van aandelen over de hele wereld heen, zonder al deze aandelen los te hoeven kopen wat veel kapitaal vereist. Eind 2019 waren er maar liefst meer dan 7000 verschillende ETF’s beschikbaar. Een enorme groei sinds 1993.  Doordat ETF’s minder beheer nodig hebben zijn de beheerkosten ook lager dan de gemiddelde beleggingsfondsen. Typisch liggen de ETF jaarlijkse kosten tussen de 0.1% en 0.5%. Voor VWRL zijn de jaarlijkse kosten bijvoorbeeld 0.22%. Volgens Morningstar zijn de kosten voor passief beheerde fondsen maar liefst gemiddeld 0.15% in 2018 versus 0.67% in actief beheerde fondsen. Een interessant feitje is dat 83% van de gemeten assets van investeerders zitten in ETF’s waarvan de kosten bij de laagste 40% horen, oftewel: investeerders willen zo min mogelijk tarieven betalen. Terecht, want het bespaart je een hoop geld op termijn. Karel gebruikt het volgende voorbeeld in zijn artikel:Stel dat jij een vermogensbeheerder een ton laat beleggen tegen 1,5% kosten per jaar. Je broer belegt ook een ton, maar tegen 0,5% per jaar. Dan bezit jij, bij een bruto rendement van gemiddeld 5% per jaar, over veertig jaar een bedrag van €396.000. Je broer zit dan al op €582.000.ETF’s zijn dus een goedkoper en eenvoudiger alternatief van beleggingsfondsen of actief fondsbeheer.  

Varianten
Er zijn verschillende varianten ETF’s die investeerders kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun vermogen op te bouwen of om inkomsten te genereren.  Een aantal voorbeelden van zulke varianten zijn:

  • Stocks: De typische ETF waarbij er geïnvesteerd wordt in aandelen. Vaak worden indexen gebruikt om te bepalen welke aandelen in het fonds komen.
  • Obligatie: Een ETF dat bestaat uit overheidsobligaties of bedrijfsobligaties.
  • Industrie: Een ETF met een focus op een bepaalde industrie zoals technologie, automotive of telecom.
  • Commodity: Een ETF waarbij er geïnvesteerd wordt in commodoties zoals goud of olie.
  • Currency: Bij een currency ETF wordt er geïnvesteerd in valuta zoals de dollar of de Japanse yen.

Het is aan jou als investeerder om te kiezen welke type ETF het beste past bij je doelen. Zo zullen obligatie ETF’s bijvoorbeeld in verhouding met de typische aandeel ETF’s minder risicovol zijn maar ook minder opleveren op termijn. Momenteel bestaan er nog geen cryptocurrency ETF’s al lijkt de Grayscale Bitcoin Trust er erg veel op. 

Dividend
Beursgenoteerde bedrijven hebben de keuze om dividend uit te keren aan aandeelhouders. Dit is ook het geval voor aandelen die in een ETF zitten. Zo zijn er dus fondsen die de ETF-houders een dividend uitkeren aan de hand van het dividend uitgekeerd voor de aandelen in het fonds. Hierdoor heb je naast de (hopelijk stijgende) marktwaarde ook een dividend inkomstenbron. Het kan ook zijn dat een ETF het uitgekeerde dividend gebruikt om te herinvesteren in het fonds waardoor de intrinsieke waarde stijgt.  Let erop dat er ETF’s zijn waar dividendlekkage optreedt. Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting dat is ingehouden door je beleggingsinstelling en/of onderliggende aandelen die in het fonds zitten wat niet terug te vragen is via je belastingaangifte. Hierdoor zal je rendement zakken. Lees er hier meer over.

Hoe wordt de waarde eigenlijk bepaald van ETF aandelen?
De hoeveelheid beschikbare ETF aandelen worden gereguleerd aan de hand van een creation(creatie) en redemption(aflossing) mechanisme.  Dit mechanisme wordt uitgevoerd door grote gespecialiseerde investeringspartijen die hiervoor gemachtigd zijn door het fonds. Deze partijen heten overigens authorized participants. 

Creation
Wanneer een fonds nieuwe aandelen uit wil geven zodat investeerders in kunnen stappen in de ETF kopen authorized participants aandelen van een index (zoals de AEX) die de ETF volgt, en verkopen of verruilen deze met het fonds voor nieuwe ETF aandelen. Hierdoor komen er nieuwe ETF aandelen in de markt. Vervolgens verkoopt de authorized participant deze nieuwe uitgegeven aandelen weer op een beurs. Door het creation proces komen er dus nieuwe ETF aandelen op de markt. 

Redemption
Tegenovergesteld kunnen er ook ETF aandelen van de markt gehaald worden. Dit wordt gedaan doordat een authorized participant ETF aandelen koopt in de markt en deze ruilt bij het fonds voor de onderliggende aandelen tegen dezelfde prijs. Deze aandelen kan de authorized participant vervolgens weer verkopen op de markt, waardoor er dus minder ETF aandelen beschikbaar zijn. 

Net asset value (NAV)
Het mechanisme van creation of redemption gebeurt aan de hand van de zogeheten net asset value. Dit staat voor de waarde van de onderliggende assets en kan dus verschillen van de prijs van het ETF aandeel. Als een stock ETF bijvoorbeeld 101 euro waard is, maar de NAV (waarde van de onderliggende aandelen) 100 euro waard is, wordt het ETF op een zogeheten premium gehandeld; ze zijn duurder dan de onderliggende waarde. 

Wanneer dit optreedt kan een authorized participant geld verdienen door deze goedkopere aandelen te kopen in de markt, deze te verruilen bij de ETF voor ETF aandelen, en deze vervolgens te verkopen op de markt voor meer geld. Door dit proces zal de waarde van de ETF aandelen echter dalen omdat er meer ETF aandelen beschikbaar zijn waardoor het weer terug zakt naar de waarde van het onderliggende goed.  

Wanneer de situatie andersom is: de NAV is hoger dan de prijs van het ETF aandeel, kan een authorized participant geld verdienen door juist ETF aandelen te kopen in de markt en deze te verruilen bij het fonds voor de onderliggende aandelen. Deze aandelen kunnen vervolgens met winst verkocht worden in de markt. Hierdoor zullen er minder ETF aandelen beschikbaar zijn en zal de prijs stijgen waardoor het weer gelijk loopt met de NAV. Door dit mechanisme zal de prijs van een ETF aandeel altijd stijgen of dalen aan de hand van het onderliggend goed. 

Conclusie
Al in al is het een interessant product waar veel investeerders blij mee zijn. Het geeft ze een eenvoudige manier om een divers portfolio samen te stellen zonder veel kapitaal nodig te hebben. Daarnaast is het in verhouding met een actief beheerd fonds goedkoper doordat het mechanisme van balanceren gebeurd aan de hand van de markt met authorized participants. Ben jij een ETF investeerder? Ik hoor graag je ervaringen in de Pegulanten Telegram community!

Tags: ETF
Joshua Jenster

Joshua Jenster

Joshua is een ondernemende business developer met de ambitie om business challenges op te lossen door middel van innovatieve technologieën. Zo werkt hij nu bij een startup met de missie om digitale fraude tegen te gaan met blockchain technologie. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in onderwerpen als personal finance en personal development om een antwoord te vinden op vragen zoals: wat is succes? hoe bereik je financiële vrijheid en hoe behoud je geluk? Disclaimer: “Ik ben een Amerikaan, so don’t let te veel op mijn Nederlands”.

Related Artikelen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

16 februari 2021

Bill Gates brengt deze maand zijn nieuwe boek “How to Avoid a Climate Disaster” uit. Zoals de titel al aangeeft,...

Microsoft ziet kansen in nieuw product

Microsoft ziet kansen in nieuw product

15 februari 2021

Microsoft heeft een nieuw product ontwikkeld dat als totaaloplossing gebruikt kan worden om personeel te beheren. Satya Nadella, de CEO...

vastgoed

De toekomst van de vastgoedmarkt in een bitcoin-economie

15 februari 2021

Er is in de financiële wereld een bijzondere ontwikkeling gaande. Bitcoin verovert langzaam maar zeker de wereld en lijkt op...

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

15 februari 2021

Als je het gevoel hebt dat je financiële doelen buiten bereik zijn, wees dan gerust: je hoeft niet per se...

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

14 februari 2021

Duurzame beleggingsfondsen, ook wel bekend als ESG fondsen, zijn populairder dan ooit. Meer dan 51 miljard dollar is in 2020...

‘Vrouwvriendelijke’ dating app Bumble flirt met beursgang in New York

Investeerders verliefd op aandeel dating-app Bumble vlak voor Valentijnsweekend

14 februari 2021

Het was liefde op het eerste gezicht voor de financiële wereld. Bumble zag zijn aandeel maar liefst 80% stijgen tijdens...

Volgende Artikel

Een pilletje wat je slimmer maakt, waar je van afvalt en veroudering mee vertraagt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Nieuws
  • Personal Finance
  • Over ons
  • Contact
  • Privacyverklaring
  • Servicevoorwaarden
  • kennisbank-test
Niets op deze website is bedoeld als individueel beleggingsadvies, de informatie is slechts bedoeld ter vermaak en een van de zaken die beleggers kunnen gebruiken bij het vormen van hun eigen mening.

© 2021 Pegulanten

Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs

© 2021 Pegulanten

PEGULANTEN & COOKIES

De website van Pegulanten gebruikt cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Voor een optimale ervaring, dien je de cookies te accepteren door op 'Ja, accepteer cookies' te klikken. Meer lezen
Cookie instellingenJa, accepteer cookies
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.

CookieLooptijdOmschrijving
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.

Functional

Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Others

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Opslaan en accepteren