We geloven graag dat intelligentie, talent en charme hetgeen is dat de rijken onderscheid van de minderbedeelden. Vaak zijn het echter andere eigenschappen die zorgen voor dit verschil in rijkdom. Auteur Tom Corley deed voor zijn boek ‘Rich Habit: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals’ onderzoek naar de gewoontes van de superrijken en kwam tot deze opvallende conclusie.
Gewoontes zijn key
In plaats van intelligentie, talent en charme blijkt het verschil te zitten in onze dagelijkse gewoontes. Deze door het onderbewuste uitgevoerde activiteiten zijn verantwoordelijk voor 40% van al hetgeen we uitvoeren tijdens onze wakkere uren. Dat betekent dat we twee op de vijf minuten, de hele dag door, op de automatische piloot werken.
Golfbal vol gewoontes
Gewoontes zijn neurale paden die zijn opgeslagen in de basale ganglia, een golfbalvormig weefsel in het midden van onze hersenen. Dit is er voor bedoeld om jouw hersenen energie te besparen. Wanneer een gewoonte wordt gevormd en opgeslagen in dit gebied, houden de delen van de hersenen die betrokken zijn bij diepere besluitvorming op om volledig deel te nemen aan de activiteit. Zo voer je deze uit met je onderbewuste. We weten echter allemaal dat er zowel ruimte is voor goede als slechte gewoontes in onze bovenkamer. We schreven eerder al een artikel over hoe je deze gewoontes kunt veranderen in kleine stapjes.
Jarenlang onderzoek
Corley spendeerde jaren om onderzoek te doen naar de verschillenen tussen gewoontes van de superrijken en de armeren. Hiervoor werden honderden mensen geïnterviewd. Aan de rijken kant betroffen dit mensen met een jaarlijks bruto inkomen van meer dan 160.000 dollar en een vermogen van 3,2 miljoen dollar of meer. De minderbedeelden was de groep met een inkomen van minder dan 35.000 dollar en minder dan 5.000 dollar vermogen.
De analyse van resultaten van zijn onderzoek stelden hem in staat de verschillen te vinden die rijken in staat stelt te floreren waar anderen dat niet doen. Mogelijk houd jij je al aan velen van deze gewoontes. Ik kan je beloven dat er in ieder geval een paar verrassingen tussen zitten.
De gewoontes van de superrijken volgens Corley:
Rijke mensen leven binnen hun mogelijkheden. “Rijke mensen vermijden overbesteding door eerst hun toekomst zelf te betalen. Ze besparen 20 procent van hun netto-inkomen en leven van de resterende 80 procent.”
Rijke mensen gokken niet. “Elke week speelt 77 procent van degenen die het financieel moeilijk hebben mee met de loterij.”
Rijke mensen lezen elke dag. “Onder rijke mensen leest 88 procent elke dag 30 minuten of meer.”
Rijke mensen brengen minder tijd door voor de schermen. “Tweederde van de rijke mensen kijkt minder dan een uur per dag tv en brengen minder dan een uur per dag door op het internet.” Aan de andere kant, “77 procent van de mensen die het financieel moeilijk hebben, kijken een uur of meer per dag tv, en 74 procent brengt een uur of meer per dag door met recreatief gebruik van het internet.”
Rijke mensen hebben hun emoties onder controle. “Losse lippen zijn een gewoonte voor 69 procent van de mensen die het financieel moeilijk hebben. Omgekeerd filteren 94 procent van de rijke mensen hun emoties.”
Rijke mensen netwerken en doen regelmatig vrijwilligerswerk. “Bijna driekwart van de rijke mensen netwerken en doen minimaal vijf uur per maand aan vrijwilligerswerk. Van degenen die het financieel moeilijk hebben, doet slechts één op de tien dit.”
Rijke mensen werken harder. “Succesvolle mensen werken hard om de wederzijdse doelen van hun werkgevers of hun bedrijf te bereiken.
Rijke mensen stellen doelen; arme mensen maken wensen. “Elk jaar streeft 70 procent van de rijken minstens één groot doel na. Slechts 3 procent van de mensen die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen doen dit.”
Rijke mensen vermijden uitstel. “Succesvolle mensen begrijpen dat uitstel de kwaliteit schaadt, ontevreden werkgevers, klanten of klanten creëert en andere niet-zakelijke relaties schaadt.”
Rijke mensen praten minder en luisteren meer. “Rijke mensen zijn goede communicatoren omdat ze goed kunnen luisteren. Ze begrijpen dat je alleen kunt leren en opleiden door te luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben.”
Rijke mensen vermijden giftige relaties. “Van rijke, succesvolle mensen, gaat 86 procent om met andere succesvolle mensen. Maar 96 procent van de mensen die het financieel moeilijk hebben, blijft bij anderen die het financieel moeilijk hebben.”
Rijke mensen geven niet op. Rijke mensen “stoppen gewoon niet met het najagen van hun grote doelen. Degenen die financieel worstelen, stoppen met het korten.
Rijke mensen zetten hun beperkende overtuigingen opzij. “Bijna vier van de vijf rijke mensen schrijven hun succes in het leven toe aan hun geloof.” Ze streven naar persoonlijke ontwikkeling.
Rijke mensen hebben mentoren. “Het vinden van zo’n leraar is een van de beste en minst pijnlijke manieren om rijk te worden.
Rijke mensen maken hun eigen geluk. “Succesvolle mensen creëren hun eigen unieke soort geluk. Hun positieve gewoontes leiden tot kansen zoals promoties, bonussen, nieuwe zaken en een goede gezondheid.”
Rijke mensen kennen hun belangrijkste doel. “Het is de laatste ‘rijke gewoonte’, maar het is misschien wel het belangrijkste. De mensen die een droom of een hoofddoel in het leven nastreven zijn veruit de rijkste en gelukkigste onder ons.”
Zoals je kunt zien, zijn de verschillen tussen arm en rijk op papier vrij eenvoudig. De uitvoering ervan vergt echter veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Streef ernaar om alle 16 van deze gewoontes op te nemen in jouw leven, en je bent bijna gegarandeerd beter af, aldus Corley.