Duurzame beleggingsfondsen, ook wel bekend als ESG fondsen, zijn populairder dan ooit. Meer dan 51 miljard dollar is in 2020 in de VS geïnvesteerd in duurzame fondsen rapporteerde Morningstar, een bedrijf dat analyses en informatie over aandelen beschikbaar maakt. Dit record komt na een verdubbeling aan investeringen ten opzichte van 2019.
Een flinke groei
Het is nu het vijfde recordjaar op een rij voor duurzame fondsen en waren in 2020 goed voor ongeveer een kwart van het geld dat de aandelenmarkt op kwam in de VS. In 2014 was dit nog ongeveer 1%, zo geeft Jon Hale, de directeur van onderzoek naar duurzaam van Morningstar investeren, aan.
Steeds meer jongere investeerders vinden duurzaamheid een belangrijk aspect van investeren en zoeken actief fondsen en aandelen met een hoge ESG score. Hale geeft aan dat onderwerpen zoals welvaartsongelijkheid, het verslechteren van het klimaat, de corona crisis en de Black Lives Matter beweging hier een grote invloed op hebben gehad. Bovendien is er nu ook veel meer keuze in ESG fondsen. Inmiddels zijn er zo’n 400 duurzame fondsen te vinden op de Amerikaanse markt, wat 30% meer is vergeleken met 2019. Volgens Hale zal de ESG fondsen markt ook zeker niet stoppen met groeien, en wijzen deze groeifactoren juist naar nog meer groei.
Wat zijn ESG fondsen?
Duurzame beleggingsfondsen zijn fondsen die hoog scoren op de Environmental, Social en Governance (ESG) criteria. Dit wilt zeggen dat de bedrijven die binnen dit fonds vallen zich bezig houden met duurzaamheid en naast financiële factoren dus ook rekening houden met milieu-, sociale en bestuurs factoren.
Environmental (milieu)
Voor de milieu gerelateerde factoren wordt er gekeken naar hoeveel bijdrage het bedrijf levert in het tegen gaan van klimaatverandering, hoe goed het afvalbeheer is en hoe energie efficiënt het bedrijf is.
Social (sociaal)
Voor de sociale factoren wordt er gekeken hoe het bedrijf omgaat met mensen binnen, en buiten, het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met mensenrechten, gezondheids- en veiligheidsnormen, een positieve impact op de lokale samenleving. Wanneer het bedrijf beter geïntegreerd is in de lokale gemeenschap zal de score hoger zijn.
Governance (bestuur)
Onder de bestuurs factoren vallen zaken als bestuurs diversiteit, de cultuur van het bedrijf, transparantie en politieke bijdragen, maar ook zaken als hoe afspraken gemaakt worden om stakeholders in hun recht te laten.