Officials van de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwen bankiers dat de volledige impact van de pandemie op de economie nog moet komen. Tot dusver zijn de verliezen gemaskeerd met steunpakketten, maar in de nabije toekomst moeten we de pleisters van de wonden aftrekken.
“De crisis is nog niet voorbij en de echte economische impact moet zich nog laten zien,” aldus de Ierse gouverneur Gabriel Makhlouf. “Europese banken moeten waarschijnlijk stevige verliezen incasseren die de druk op de reeds zwakke financiële vooruitzichten van de meeste banken nog verder ophogen. Banken moeten extreem voorzichtig zijn met het uitdelen van dividend en zich voorbereiden op de financiële tegenvallers,” voegde Makhlouf toe.
Andere ECB officials voorzien dezelfde problemen
Behalve Makhlouf waarschuwde zijn collega Vitas Vasiliauskas uit Litouwen voor dezelfde problemen voor de bankensector. De commentaren van deze ECB-officials zijn opvallend tegenstrijdig met de uitspraken van ECB Presidente Christine Lagarde van eerder deze week.
In tegenstelling tot de heren Makhlouf en Vasiliauskas zei Lagarde dat we dit jaar juist heel erg goed begonnen zijn. Een stuk beter dan sommigen ons willen laten geloven.
Het voornaamste gevaar dat Vasiliauskas voorziet is een golf van faillissementen. In het afgelopen jaar is het aantal faillissementen met 50% gedaald. Dat betekent dat we dit jaar een stuk meer faillietverklaringen kunnen verwachten.
Met name omdat veel bedrijven in 2020 konden overleven dankzij steunpakketten. Het is afwachten wat er van die bedrijven overblijft zodra de steunpakketten wegvallen. Als er veel bedrijven in de problemen komen dan komt er extra druk op het Europese bankensysteem.
2021 wordt het jaar van de waarheid voor onze banken
De Cypriotische gouverneur Constantinos Herodotou geeft aan dat de volledige impact van de pandemie op het bankensysteem zich dit jaar zal voordoen. Vele bedrijven zullen de leningen van banken niet kunnen terugbetalen en door de onderlinge verwevenheid van de hele bankensector zal de pijn overal gevoeld worden.
Ignazio Visco van de Italiaanse centrale bank heeft een bijzondere kijk op de zaak. Volgens de Italiaan zijn het vooral de kleine en middelgrote banken die op dit moment het grootste risico lopen.
Grote banken zouden vanwege de samenstelling van hun leen-portfolio geen systeemrisico vormen. Juist de kleine en middelgrote banken kunnen weleens de grootste pijn gaan voelen. Het probleem wat je dan krijgt is dat er geen sprake is van too big to fail-banken, maar van too-many-to-fail–banken.
Een probleem dat zomaar eens te complex zou kunnen zijn om op korte termijn op te lossen. Wordt vervolgd…