100 jaar geleden publiceerde The New-York Tribune een artikel met als kop: “Ford zou goud vervangen door op energie gebaseerd geld en oorlogen stoppen.” Henry Ford wordt wereldwijd gezien als één van de grootste zakenmannen aller tijden. De man achter de wereldberoemde autofabrikant Ford voorspelde in 1921 al de komst van een op energie gebaseerde munteenheid.
Een op energie gebaseerde munt zou volgens Ford een einde maken aan de vele oorlogen die wereldwijd gevoerd werden. Hij was er van overtuigd dat de controle over het geld altijd aan de basis ligt van oorlog. Neem je die controle weg bij de mensen middels een op energie gebaseerde munt, dan zou je een hoop ellende voorkomen volgens Henry Ford.
“The essential evil of gold in its relation to war is the fact that it can be controlled. Break the control and you stop ward” aldus Ford in de New-York Tribune in 1921.
Ford en zijn met bitcoin vergelijkbare idee
Op de vraag hoe Henry Ford een op energie gebaseerde munt voor zich zag antwoordde hij als volgt: “Binnen een systeem waarin de munteenheid op energie is gebaseerd zou een bepaalde hoeveelheid energie gelijk staan aan $1.”
In feite een munteenheid die gedekt is door kilowatturen (kWh). Dat is precies wat bitcoin is. Bitcoin is onder andere gedekt door de energie-input van miners in het netwerk. De afgelopen 10 jaar is de bitcoin koers voor een groot deel beïnvloed door de energie-input van miners.
Zoals in alle markten danst de bitcoin koers om de daadwerkelijke waarde heen, maar dat er een sterke correlatie tussen de energie-input en de bitcoin koers is lijkt evident. Bitcoin heeft een waarde die gebaseerd is op de hoeveelheid energie die in het netwerk is gestopt en het aantal bitcoin dat volgens een vast schema in omloop wordt gebracht.
Wat de woorden van Ford nog meer bijzonder maken in het licht van bitcoin is dat hij ook een geldsoort voorzag met een duidelijke cap op de uitgifte. Nieuwe eenheden mochten alleen worden uitgegeven in ruil voor een bepaalde hoeveelheid energie. Vergelijkbaar met hoe het minen van bitcoin werkt.
Het idee van Ford kwam destijds moeilijk van de grond
Het nadeel voor Ford was dat de technologie niet klaar was om zijn grote plannen voor een revolutie in de geldmarkt te bewerkstelligen. In het begin van de 20e eeuw was het onmogelijk om een met bitcoin te vergelijken systeem op te zetten. Goud was in het pre-digitale tijdperk, tot grote teleurstelling van Ford, de koning.
Daarnaast was er voor de gevestigde orde weinig reden om mee te werken aan de komst van een nieuwe geldsoort die hun macht drastisch zou inperken. Hij heeft het geprobeerd, maar in 1924 kwam Ford tot de conclusie dat zijn plannen, mede om politieke redenen, geen kans van slagen hadden.
De bekende econoom Friedrich Hayek kwam in 1984 tot dezelfde conclusie als Ford, zo blijkt uit zijn inmiddels legendarisch quote: “I don’t believe we shall ever have a good money again before we take the thing out of the hands of government. That is, we can’t take it violently out of the hands of government, all we can do is by some sly roundabout way introduce something that they can’t stop.”
Bitcoin lijkt langzamerhand dat something te zijn wat op een sly roundabout way is geïntroduceerd zodat het onmogelijk is voor overheden om het te stoppen. Als Hayek en Ford nog geleefd hadden waren ze waarschijnlijk grote aanhangers van bitcoin geweest. Bitcoin manifesteert zich langzaam maar zeker als de onmisbare bouwsteen van de economie. Steeds meer grote bedrijven zwichten voor de digitale munt en het lijkt een kwestie van tijd voordat ook overheden eraan moeten toegeven.