Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
24-02-2021 | 17:53:05
Pegulanten
Join community
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Pegulanten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo.
Home Financiën

Het doel van Personal Finance en hoe het je geluk brengt

Joshua door Joshua
02/08/2020
in Financiën

“Ik wil financieel vrij zijn” of “had ik maar meer geld…”, typische uitspraken die ik vaak voorbij hoor (en lees) komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit zelf ook regelmatig denk. Personal finance lijkt een soort ultimate goal te worden als je het bekijkt vanuit de optiek dat het je uiteindelijk zal helpen om zorgeloos het leven door te gaan. Terwijl deze ongezonde gedachte je alleen maar meer stress geeft. Want heb je je wel eens afgevraagd wanneer je genoeg hebt? En waar spaar je nou écht voor? 

Financiële vrijheid als einddoel

Ik ben een voorstander van het FIRE principe, en met name de barista stroming. Hierin is het doel om een groot deel van je inkomen te halen uit je kapitaal en investeringen, maar een deel op te vangen met een parttime of freelance baan. FIRE geeft vorm aan een bepaalde levensstijl die je kan gebruiken om betere financiële keuzes te maken. Het kan er echter ook voor zorgen dat we doordraven in de ‘nu sparen, straks gelukkig’ gedachte, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Geld moet niet het doel zijn, maar een middel om je doel te bereiken. En zo geldt dus ook dat financiële vrijheid een middel is om je ultieme doel te bereiken. Anders heb je een leven lang zwoegen achter de rug alleen maar om erachter te komen dat je eigenlijk niet goed weet waar je echt gelukkig van wordt.

Tip van de Pegulanten: Bitcoin kopen? Bitvavo geeft nieuwe klanten vandaag een welkomstbonus van €1000 cadeau! 🎉

ADVERTISEMENT

Ik sprak een ondernemer tijdens een netwerklunch (nog voor de corona crisis) en hij vertelde mij een anekdote die me enorm aansprak: 

“Ik heb mezelf kapot gewerkt, omdat ik altijd streefde naar een betere toekomst. Voor mijn kids, mijn vrouw en uiteindelijk ook voor mezelf. Alleen raakte ik mezelf kwijt in het proces, steeds meer werken, steeds meer tijd stoppen in het bedrijf. En ondertussen miste ik wedstrijden van mijn zoon, etentjes met vrienden en dansoptredens van mijn dochter. Dit alles omdat ik een focus had op de toekomst, zolang de toekomst maar beter zou zijn. Lang verhaal kort, ik ben nu bijna 10 jaar verder met een echtscheiding achter de rug en ik begin eindelijk weer een band op te bouwen met mijn kinderen. Maak slimme keuzes voor de toekomst, maar je focus moet liggen op je welzijn in het nu, niet een of andere theoretisch toekomstbeeld.”

Wat me vooral bij dit verhaal aansprak is dat deze ondernemer (die inmiddels een gelukkige man is) zich focuste op een abstract onhaalbaar doel: een betere toekomst. Maar wat is een betere toekomst? Hoe vul je dat in en wat heb je er voor nodig?

Oefening baart kunst

Iedereen is verschillend en zal de vraag “Wat maakt je gelukkig?” anders beantwoorden. Het is dus ook iets wat je voor jezelf uit zal moeten vinden. Karel heeft al over verschillende tips geschreven en in dit artikel wil ik nog een oefening beschrijven om je te helpen tot de kern te komen van wat jou echt geluk brengt. De oefening gaat als volgt:

We gaan dromen over de toekomst en in deze droom stappen we even uit onze huidige financiële situatie, zonder limieten. Je krijgt een budget van 100 miljoen euro om te besteden deze week. Alles mag, alles kan. Het punt van de 100 miljoen euro is om een extreem groot budget in te beelden wat je het gevoel geeft dat je onbeperkt kan spenderen. Heb je een beeld bij hoe je los zou gaan deze week? Top, we zijn nu een week verder en je krijgt weer 100 miljoen euro om te besteden. De oefening kan zolang doorgaan als je maar wilt. Wat je zult zien is dat je lijst van instant gratifications steeds korter wordt en je gaat zoeken naar de dingen die je echt gelukkig maken. Bonuspunten als je zelfs de dingen herkent waar je eigenlijk helemaal niet zo veel geld voor nodig hebt aangezien geld in deze oefening triviaal is geworden. Het doel van de oefening is dus ook om jezelf te helpen echt tot de kern van je geluk te komen zonder geld mee te nemen in het vraagstuk. Misschien lukt het nog niet de eerste keer, maar oefening baart kunst. Probeer het volgende week nog eens en je zult zien dat je al een flinke vooruitgang weet te maken. 

En dan?

We hebben nu een lijst van instant gratifications, waarschijnlijk materiële dingen en, nog belangrijker, een lijst van dingen die je echt geluk brengen. We focussen nu op de echte gelukmakers. Het doel nu is om te bepalen wat je nodig hebt om dit te bereiken en gebruik het uitgangspunt: het moet met zo min mogelijk geld. Kan je deze dingen nog verder pellen zodat het zo simpel uit te voeren is dat het morgen al zou kunnen? 

Om je er een beeld bij te geven wil ik je graag een persoonlijk voorbeeld geven: ik zocht naar een sport dat me mentale rust zou geven maar dat wel een uitdaging biedt. Toevallig had ik het er met een goede vriend al een lange tijd over om te gaan golfen, maar het leek ons een te dure sport. Na de oefening ben ik gaan zoeken naar manieren om de sport goedkoper te maken zodat we wel kunnen gaan golfen, zonder het financiële obstakel dat we voor ons zagen. Inmiddels nemen we lessen samen met onze vaders, wat goede quality time oplevert, we spelen met 2e hands setjes en kunnen de baan op met studentenkortingen wat de sport behoorlijk betaalbaar maakt. Mission accomplished. 

Conclusie

Zo zie je dat wanneer je je geluk als doel stelt, dit doel pelt in behapbare simpele stappen en daar actief mee bezig bent, je veel meer zal halen uit je leven dan wanneer je ‘geluk’ in de abstracte vorm als einddoel stelt. Wanneer je weet waar je echt gelukkig van wordt, kan je gaan budgetteren om hier mee bezig te kunnen zijn, maar wel nog met een oog op de toekomst. Het doel om eerder te kunnen stoppen met werken en/of financieel vrij zijn is natuurlijk niks mis mee, zolang het maar niet ten koste gaat van je geluk nu. De eerste stap is het vinden van de kern van je geluk en daarna een plan te maken hoe je dit gaat bereiken voor de rest van je leven. Vergeet dus niet: personal finance is een middel, niet een doel.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Tags: gelukpersonal finance
Vorig Artikel

Waarom iedere belegger bitcoin in zijn portfolio moet hebben

Volgende Artikel

Miljonair worden met een gewone baan

Joshua

Joshua

Joshua is een ondernemende business developer met de ambitie om business challenges op te lossen door middel van innovatieve technologieën. Zo werkt hij nu bij een startup met de missie om digitale fraude tegen te gaan met blockchain technologie. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in onderwerpen als personal finance en personal development om een antwoord te vinden op vragen zoals: wat is succes? hoe bereik je financiële vrijheid en hoe behoud je geluk? Disclaimer: “Ik ben een Amerikaan, so don’t let te veel op mijn Nederlands”.

Related Artikelen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

16 februari 2021

Bill Gates brengt deze maand zijn nieuwe boek “How to Avoid a Climate Disaster” uit. Zoals de titel al aangeeft,...

Microsoft ziet kansen in nieuw product

Microsoft ziet kansen in nieuw product

15 februari 2021

Microsoft heeft een nieuw product ontwikkeld dat als totaaloplossing gebruikt kan worden om personeel te beheren. Satya Nadella, de CEO...

vastgoed

De toekomst van de vastgoedmarkt in een bitcoin-economie

15 februari 2021

Er is in de financiële wereld een bijzondere ontwikkeling gaande. Bitcoin verovert langzaam maar zeker de wereld en lijkt op...

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

15 februari 2021

Als je het gevoel hebt dat je financiële doelen buiten bereik zijn, wees dan gerust: je hoeft niet per se...

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

14 februari 2021

Duurzame beleggingsfondsen, ook wel bekend als ESG fondsen, zijn populairder dan ooit. Meer dan 51 miljard dollar is in 2020...

‘Vrouwvriendelijke’ dating app Bumble flirt met beursgang in New York

Investeerders verliefd op aandeel dating-app Bumble vlak voor Valentijnsweekend

14 februari 2021

Het was liefde op het eerste gezicht voor de financiële wereld. Bumble zag zijn aandeel maar liefst 80% stijgen tijdens...

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • BLOG
  • NIEUWS
  • OVER ONS
Niets op deze website is bedoeld als individueel beleggingsadvies, de informatie is slechts bedoeld ter vermaak en een van de zaken die beleggers kunnen gebruiken bij het vormen van hun eigen mening.

© 2021 Pegulanten

Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS

© 2021 Pegulanten