Bill Ackman is een Amerikaanse investeerder en het hoofd van Pershing Square Capital (een beheermaatschappij voor hedgefondsen). Hij noemt zichzelf een activistische investeerder en hoe meer je te weten komt over Ackman hoe duidelijker wordt dat er eigenlijk maar twee smaken zijn: je vindt ‘m of geniaal of verschrikkelijk. Eén ding is zeker: hij heeft voor een hoop goede resultaten gezorgd, maar met een twijfelachtige aanpak. Ackman staat bekend om zijn speculatie strategie, hij gaat voor de grote klappers met veel risico. Vandaag wil ik het hebben over zijn laatste prestatie. Door tegen een mogelijke crisis te hedgen (om zijn fondsen te beschermen) heeft hij namelijk een krankzinnig bedrag van $2.6 miljard (€2.24 miljard) weten te scoren met een positie waar hij (maar) $27 miljoen in premiums voor betaalde.
Hedgefonds
Pershing Square Capital, waar Ackman de CEO van is, beheert hedgefondsen. Dit zijn fondsen die een specifieke investeringsstrategie toepassen en waar minder regulaties voor gelden. Hierdoor kunnen alleen geaccrediteerde investeerders geld investeren in een hedgefonds. Historisch was het doel van een dergelijk fonds, zoals de naam luidt, om als een hedge te werken tegen andere investeringen. Het is goed om te begrijpen wat hedgen is en waarom het toegepast wordt aangezien dat precies is wat heeft gezorgd voor de bizarre winst van Ackman. Met hedgen wordt het compenseren van een investeringsrisico door middel van een andere investering bedoeld. Vaak zijn deze investeringen derivaten (lees hier meer over derivaten). Een voorbeeld hiervan is om put-opties te kopen van een bedrijf waar je aandelen van bezit om een daling in de aandeelwaarde te compenseren. Dit soort hedges kosten vaak een premium en zodoende zal een hedge positie ten koste gaan van winst.
Credit default swaps
In het geval van Ackman ging het om credit default swaps. Dit zijn derivaten die gebruikt worden als een soort verzekering tegen het faillissement van een bedrijf. Wanneer een bedrijf namelijk failliet gaat zal de eigenaar van de gerelateerde credit default swaps een uitkering krijgen. Het bezitten van deze swaps kost geld: de zogeheten premium. Voor de oplettende lezer die de film “The big short” heeft gezien is dit een herkenbaar verhaal. In de film werd namelijk getoond hoe Michael Burry credit default swaps gebruikte als hedge tegen verzekeringen in 2008. Ackman kocht de swaps echter als hedge tegen corporate obligaties. Dit deed hij om zijn portfolio te beschermen tegen de dreigende crisis. Er was zelfs een moment waarin hij de overweging maakte om alle aandeel posities te verkopen. Uiteindelijk heeft hij dus gekozen voor de swaps route.
De premiums kostten Ackman $27 miljoen per maand. Dit klinkt als een hoog bedrag, maar was uiteindelijk in verhouding erg weinig. Binnen een maand had de financiële markt namelijk een flinke klap gekregen wat ervoor zorgde dat de swaps van Ackman ontzettend veel waard werden. Hij heeft ze namelijk kunnen verkopen voor maarliefst $2.6 miljard. Dit had zelfs nog $800 miljoen meer kunnen zijn aangezien Ackman zijn swaps pas verkocht toen de markten weer bijkwamen, en de swaps dus minder waard werden. Al met al heeft het Ackman een fantastische hoeveelheid geld opgeleverd dat hij nu geïnvesteerd heeft in bedrijven waarvan hij vindt dat ze een goed business model hebben, zoals Starbucks, Hilton, Restaurant Brands (moederbedrijf Burger King) en Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffet).
De learnings
Investeren gaat niet zonder risico. Dit is ook wat Ackman erkende. Zeker in onzekere tijden zoals de corona crisis. Hij zag dat het misging en greep in door te hedgen. Het is goed om te onthouden dat hedgen niet bedoeld is om geld te verdienen, maar om verlies te compenseren. Mocht je het gevoel hebben dat je te veel risico loopt is het dus tijd om te heroverwegen of je portfolio past bij je doel, of te kijken naar mogelijke hedging posities om dit risico te compenseren.