Het is wederom een donkere dag voor het biotechbedrijf Galapagos. Het bedrijf trekt de stekker uit het onderzoek naar een mogelijke nieuwe behandeling tegen IPF, een dodelijke longziekte. Het onderzoek werd in samenwerking gedaan met de Amerikaanse farmaceut Gilead. De aandelenkoers van Galapagos heeft het zwaar te verduren gehad en zakte met 18% voordat de handel van het aandeel werd stopgezet.
What happened?
Het onderzoek ging om een mogelijk medicijn gebaseerd op het molecuul ziritaxestat en was in fase 3. In deze fase wordt het medicijn op een grote groep patiënten getest waarmee een beter beeld ontstaat van de mogelijke bijwerkingen. In het geval van dit onderzoek zou het gaan om 1500 patiënten. Galapagos heeft het onderzoek moeten staken omdat patiënten last kregen van serieuze bijwerkingen. Dit is een enorme domper voor het bedrijf die veel heeft ingezet op het medicijn. Het besluit kwam na een analyse van de Data Safety Monitoring Board wat een onafhankelijk panel is dat waakt over de onderzoeken en veiligheid van patiënten. Onno van de Stolpe, de CEO van Galapagos, heeft aangegeven dat de bevindingen van het DSMB correct waren. Ook voor patiënten die lijden aan Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF), de meest voorkomende longfibrose, is het slecht nieuws. Er bestaat namelijk helaas geen geneesmiddel voor longfibrose, enkel middelen om het proces van verlittekening in de longen te vertragen. Jaarlijks wordt de ziekte bij zo’n 1000 mensen vastgesteld in Nederland.
Het is niet de eerste tegenvaller voor Galapagos. Afgelopen jaar werd het middel tegen reumatoide artritis Jyseleca, ook wel bekend als filgotinib, afgekeurd in de VS door de Food and Drug Administration (FDA). Dit medicijn is wel goedgekeurd in Europa en Japan.
Doordat het onderzoek naar ziritaxestat is stopgezet belandt het bedrijf in een grote kloof, aldus van de Stolpe. Dit had namelijk na Jyseleca het volgende medicijn moeten worden dat op de markt zou komen. Momenteel heeft het bedrijf geen experimenteel medicijn in de pijplijn staan dat in een korte tijd (enkele jaren) de markt op zou kunnen. Een mogelijk optie zou het onderzoeksprogramma Toledo zijn waarin middelen getest worden tegen ontstekingsziekten en fibrose. Het kan echter volgens van de Stolpe nog een jaar of 5 a 6 duren voordat dit nieuwe behandelingen kan opleveren.
Het vervolg
Galapagos zal zeker nog het onderzoek naar medicijnen tegen (onder andere) IPF voortzetten. Het bedrijf heeft namelijk veel geld in kas en kijkt volgens van de Stolpe naar andere mogelijkheden zoals overnames of licenties van beloftevolle kandidaat-behandelingen van andere biotechbedrijven.
“We blijven vastberaden in onze zoektocht.”
Van de Stolpe