Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Join community
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs
  • OVER ONS
Pegulanten
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs
  • OVER ONS
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Home Financiën

Laat geld voor je werken – tips om slim te spenderen

Joshua Jenster door Joshua Jenster
15/08/2020
in Financiën
Wat betekent de opkomst van Central Bank Digital Currencies?

Tip van de Pegulanten: Bitcoin kopen? Bitvavo geeft nieuwe klanten vandaag een welkomstbonus van €1000 cadeau! 🎁

ADVERTISEMENT

We schrijven regelmatig over de FIRE (Financially Independent & Retire Early) movement. Het idee van FIRE is om veel te sparen en je geld slim in te zetten zodat je eerder met pensioen kan (lees hier meer over in dit artikel van Thom). Dit klinkt natuurlijk als een fantastisch idee, maar het kan in de praktijk toch wat lastiger zijn om de discipline op te brengen om zoveel mogelijk geld opzij te zetten. Daar blijft het echter niet bij, je moet je geld namelijk voor je laten werken. 

Geld laten werken? Wat moet ik mij daar bij voorstellen?

In essentie draait het om het volgende: je moet geld zien als een werker die als taak heeft om voor meer werkers te zorgen. Elke euro die je inzet als werker levert dus op den duur meer werkers op, die dan vervolgens ook weer voor meer werkers zorgen. Zie je het al voor je? Exponentiële groei, oftewel compound interest. Elk beetje rendement herinvesteer je om daarmee weer meer rendement te genereren. 

Even tussendoor...zit je al in onze gratis community-chat? Hierin bespreken en bediscussiëren we alles met betrekking tot de financiële markten!📈

“If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.”

Warren Buffet

Om een beeld te krijgen bij dit principe kun je de regel van 500 toepassen (Karel schreef hier overigens ook over in zijn laatste artikel). Deze regel luidt: als je 1 euro per maand belegt, met een gemiddeld rendement van 7% zal dit over 20 jaar maarliefst 500 euro waard zijn. 

Sounds good, hoe pas ik dit toe?

Er zijn verschillende manieren om dit principe toe te passen. Ik zal er een aantal beschrijven die ik zelf toepas. 

Sparen, sparen, sparen

Laten we beginnen bij het begin, sparen. Er is namelijk weinig te investeren als je niet eerst geld opzij zet. Dit klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het vaak is, maar het begint bij het in kaart brengen van je financiën zodat je een overzicht hebt van je uitgaven en inkomsten. Gebruik dit overzicht om te identificeren of je geld onnodig uitgeeft aan bijvoorbeeld abonnementen waar je vrijwel geen gebruik meer van maakt. Wellicht ben je een regelmatige klant bij de Starbucks terwijl je ook gewoon zelf koffie kan maken thuis, enzovoorts. Het doel is om een budget vrij te maken wat je kan gebruiken om voor je te laten werken. En vergeet niet, elke euro die je maandelijks te veel uitgeeft is een gemis van 500 euro over 20 jaar. 

Focus op het aflossen van schulden

Ik ben zelf nog een student en heb over de jaren heen een redelijke studieschuld opgebouwd. Net als vele anderen geldt dit als een lening voor mij. Gelukkig valt de rente mee maar het heeft wel nadelen op andere vlakken. Wanneer je namelijk een hypotheek wilt afsluiten zal deze aanzienlijk kleiner zijn door je schuld. Dit kan maar liefst oplopen tot 2x de waarde van je studieschuld dat je minder kan afsluiten in je hypotheek. De gemiddelde studieschuld van studenten schommelt nu rond de 13.000 euro wat dus betekent dat je 26.000 euro minder hypotheek kan krijgen. De huizenprijzen staan al ontzettend hoog en van de huizen die te koop staan op de markt zijn er maar 4,6% betaalbaar voor een alleenstaande die een modaal inkomen heeft. Een huis is over het algemeen een prima investering, zeker ook omdat je er in woont en er dus veel nut uit haalt. Focus dus op het aflossen van je schulden (zoals creditcards). Hierbij geldt overigens ook dat elke euro die je uitgeeft aan rente niet alleen verloren geld is, maar ook het verlies van die 500 euro over 20 jaar. Dubbel inleveren dus.

Investeren in aandelen blijft speculeren, wees slim en maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk

Hoewel het ontzettend mooi zou zijn dat je het elk jaar voor elkaar krijgt om met individuele aandelen de markt te verslaan, is dit niet realistisch. Gelukkig zijn er manieren om in een brede markt te investeren zonder dat je daar zelf moeite voor hoeft te doen, en met minder geld. Dit kan namelijk met ETFs. Hier hebben we al veel over geschreven (lees hier en hier meer over ETFs) dus ik ga er nu niet diep op in. ETFs zorgen voor een passief inkomen door het stijgen in waarde en dividend dat uitgekeerd wordt. 

Vastgoed

Ik kan me voorstellen dat voor velen het idee van investeren in vastgoed nog een toekomstdroom lijkt. Mocht je nog niet toe zijn aan het worden van een pandjesbaas zijn er gelukkig ook vastgoed ETFs beschikbaar, zoals VNQ van Vanguard. Vastgoed is historisch gezien een slimme investering omdat er altijd wel vraag zal blijven naar huisvesting, opslag etc. Het kost echter wel meer tijd en energie in vergelijking met indexbeleggen.

Last but not least, investeer in jezelf

Persoonlijk vind ik dit een van de belangrijkste en beste manieren om te werken naar een vorm van financiële vrijheid. Investeer in jezelf. Dit kan op verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een studie, een nieuwe cursus of zelf research te doen over een bepaald onderwerp online. Daarnaast is het lezen van boeken, luisteren naar podcasts en mee te doen aan online discussies over bepaalde onderwerpen ook een (goedkope) goede manier om je kennis uit te breiden. Ik las recentelijk een artikel waarin het investeren in jezelf ook genoemd werd en daar werd een voorbeeld beschreven die me erg is bijgebleven:

Het is vrij eenvoudig om 10 euro per dag te verdienen. Het wordt al een stuk lastiger om 100 euro per dag te verdienen. En 1000 euro per dag verdienen is extreem lastig. Je moet in jezelf blijven investeren door te leren, te groeien in je kunde en ervaring op te doen in verschillende onderwerpen om te zorgen dat je die groei in je inkomen kunt waarmaken.

Met de kennis die je nodig hebt om 10 euro per dag te verdienen, ga je de 100 euro per dag waarschijnlijk niet redden. Laat staan die 1000 euro per dag. Een salarisverhoging van 5% gaat je waarschijnlijk wel lukken, maar voor een salarisverhoging van 200% zul je toch echt nieuwe skills moeten leren.

Natuurlijk begrijp ik dat het lijkt alsof je hiermee niet je geld voor je laat werken. Maar ik zie het juist als een van de beste investeringen die je kan maken. Alle kennis, ervaring en kunde die je nu opdoet kun je voor de rest van je leven inzetten.

Conclusie

Zorg dat je je welverdiende geld voor je laat werken. Focus op het vrijmaken van een budget door te sparen en je uitgaven te controleren zodat je dit geld kan stoppen in jezelf, ETFs of vastgoed. Wanneer je dit lang genoeg volhoudt hoef je steeds minder te gaan werken om dezelfde levensstijl aan te houden waardoor je dus weer tijd vrij maakt voor leuke dingen.

Ik ben enorm benieuwd naar andere manieren die jullie gevonden hebben om geld voor je te laten werken. Let me know in de Pegulanten Telegram community (https://t.me/pegulanten).

Laatste kans! We geven al onze lezers vandaag bitcoin kado! Druk op deze link om je bitcoins te ontvangen 🎁

ADVERTISEMENT
Vorig Artikel

Mijn grootste les en grootste uitdaging na één jaar Pegulanten

Volgende Artikel

Vroeg met pensioen? Dit is het geheim

Joshua Jenster

Joshua Jenster

Joshua is een ondernemende business developer met de ambitie om business challenges op te lossen door middel van innovatieve technologieën. Zo werkt hij nu bij een startup met de missie om digitale fraude tegen te gaan met blockchain technologie. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in onderwerpen als personal finance en personal development om een antwoord te vinden op vragen zoals: wat is succes? hoe bereik je financiële vrijheid en hoe behoud je geluk? Disclaimer: “Ik ben een Amerikaan, so don’t let te veel op mijn Nederlands”.

Related Artikelen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

Bill Gates publiceert boek over klimaatcrisis – dit zijn 3 concepten om de uitdagingen uit te leggen

16 februari 2021

Bill Gates brengt deze maand zijn nieuwe boek “How to Avoid a Climate Disaster” uit. Zoals de titel al aangeeft,...

Microsoft ziet kansen in nieuw product

Microsoft ziet kansen in nieuw product

15 februari 2021

Microsoft heeft een nieuw product ontwikkeld dat als totaaloplossing gebruikt kan worden om personeel te beheren. Satya Nadella, de CEO...

vastgoed

De toekomst van de vastgoedmarkt in een bitcoin-economie

15 februari 2021

Er is in de financiële wereld een bijzondere ontwikkeling gaande. Bitcoin verovert langzaam maar zeker de wereld en lijkt op...

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

Zo voel jij je rijker met het geld dat je al hebt

15 februari 2021

Als je het gevoel hebt dat je financiële doelen buiten bereik zijn, wees dan gerust: je hoeft niet per se...

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

Duurzame beleggingsfondsen zijn populairder dan ooit

14 februari 2021

Duurzame beleggingsfondsen, ook wel bekend als ESG fondsen, zijn populairder dan ooit. Meer dan 51 miljard dollar is in 2020...

‘Vrouwvriendelijke’ dating app Bumble flirt met beursgang in New York

Investeerders verliefd op aandeel dating-app Bumble vlak voor Valentijnsweekend

14 februari 2021

Het was liefde op het eerste gezicht voor de financiële wereld. Bumble zag zijn aandeel maar liefst 80% stijgen tijdens...

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Nieuws
  • Personal Finance
  • Over ons
  • Contact
  • Privacyverklaring
  • Servicevoorwaarden
Niets op deze website is bedoeld als individueel beleggingsadvies, de informatie is slechts bedoeld ter vermaak en een van de zaken die beleggers kunnen gebruiken bij het vormen van hun eigen mening.

© 2021 Pegulanten

Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
  • COLUMNS
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • ACADEMY
    • Aandelen
    • Economie
    • Bitcoin
    • ETFs
  • AANDELEN
  • BITCOIN
  • ETFs
  • OVER ONS

© 2021 Pegulanten

PEGULANTEN & COOKIES

De website van Pegulanten gebruikt cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Voor een optimale ervaring, dien je de cookies te accepteren door op 'Ja, accepteer cookies' te klikken. Meer lezen
Cookie instellingenJa, accepteer cookies
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.

CookieLooptijdOmschrijving
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.

Functional

Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Others

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Opslaan en accepteren