Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens belegt niet. Als reden geven mensen aan dat ze beleggen eng en ingewikkeld vinden, zo blijkt uit onderzoek van ING. Vreemd is wel dat mensen wel zeggen te verwachten dat beleggen op termijn meer oplevert dan bijvoorbeeld sparen. Dat het te ingewikkeld en veel moeite kost, zijn waarschijnlijk de grootste misvattingen over beleggen. In het geval van beleggen worden luiheid en passiviteit juist vorstelijk beloond. Dat gebeurt niet zo vaak in het leven, dus laat deze buitenkans niet lopen. Minimale inspanning, maximaal resultaat.
Spaarboekje is verliesboekje
Het is een illusie dat je spaargeld anno 2020 nog groeit. Rekening houdend met de inflatie verlies je ieder jaar aan koopkracht en verarm je. De afgelopen tien jaar bedroeg dat verlies in koopkracht maar liefst 13%. Over twintig jaar gezien bijna 20%. Toch kijken velen in ons land niet naar alternatieven. Onbekend maakt blijkbaar ook hier onbemind. Zonde, want er zijn eenvoudige manieren die mooie resultaten kunnen opleveren. Zo steeg de Europese beurs (Stoxx Europe 600) over een periode van tien jaar 91%. De Amerikaanse beurs (S&P500) maakte het nog bonter en zorgde voor een stijging van 400% gedurende deze periode. Zet dat af tegen die 13% verlies op jouw spaargeld, en het moet toch op z’n minst beginnen te kriebelen.
Het mooie is: tegenwoordig hoeft beleggen absoluut niet meer complex te zijn. Risico’s blijven er natuurlijk altijd bestaan, maar deze risico’s kunnen wel tot een minimum worden beperkt. Eigenlijk neem je met sparen een nog wel groter risico. Juist mensen die niet beleggen, kopen daarvoor de zekerheid dat ze dankzij de inflatie elk jaar feitelijk geld verliezen. Het spaarboekje is inmiddels een verliesboekje.
Maandelijks indexbeleggen
Er bestaat al enige tijd een wondermiddel tegen dit verliesmakende spaarboekje. We hebben het hier over maandelijks indexbeleggen. Indexfondsen kunnen worden gezien als de zelfrijdende auto’s onder de beleggingsfondsen. Er zit namelijk geen peperdure fondsmanager aan het stuur, die zakken met geld verdient door aandelen te analyseren, en deze aan- en verkoopt. Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd. Jij als belegger hoeft namelijk, behalve periodiek geld inleggen, helemaal niets aan je beleggingen te doen.
Het gaat zo. Je geeft een online broker opdracht periodiek (bijv. eens per maand) automatisch voor een vast bedrag participaties te kopen in een betrouwbaar indexfonds, ongeacht de koers van dat moment. Dit scheelt heel wat piekeren over het juiste koopmoment, zorgt ervoor dat je niet constant naar de beurskoersen hoeft te turen en je niet handmatig geld hoeft over te maken.
Twee passieve opties
Dankzij financiële innovaties is het kopen van aandelen tegenwoordig niet alleen gemakkelijk, maar ook bijzonder goedkoop. Er zijn eigenlijk twee manieren om deze passieve vorm van beleggen toe te passen. Allereerste kun je een beleggingsrekening openen bij een goedkope online broker zoals DeGiro, en iedere maand handmatig geld storten en een indexfonds kopen. Dat komt dus neer op iedere maand, op dezelfde dag, voor hetzelfde bedrag, een mandje aandelen kopen. Nauwelijks nadenken, en een handeling van niet meer dan een minuut. ‘Best wel heel erg passief’ hoor ik je denken. Maar het kan beter!
Bij Meesman en Brand New Day kun je (tegen iets hogere kosten weliswaar) zelfs ultra passief beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen voor een maandelijks automatische overschrijving naar je beleggingsrekening, en een keuze te maken over welk indexfonds. Zo zal dit riedeltje zich iedere maand automatisch herhalen, zonder dat jij daar ook maar een seconde moeite in hoeft te steken. Jij kunt volledig opgaan in je drukke bestaan, terwijl jouw geld met de beurs meegroeit. De moderne versie van slapend rijk worden. Hieronder zal ik de twee opties toelichten.
1. Best wel heel erg passief
Bij DeGiro kun je een flinke lijst ETF’s kopen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs (gratis), waarvoor je ook nog eens geen transactiekosten betaalt als ze tot hun kernselectie behoren. Zo koop ik persoonlijk iedere maand een plukje aandelen van de bedrijven in de Amerikaanse S&P500 via het Vanguard S&P 500 ETF [ISIN: IE00B3XXRP09]. De jaarlijkse beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs) betreffen hier maar 0,07% per jaar.
Voor een nog betere spreiding kun je kiezen voor de Vanguard FTSE All-World [ISIN: IE00B3RBWM25]. Deze ETF vertegenwoordigt 90-95% marktkapitalisatie (dus: hele brede spreiding) en heeft historisch gezien ook een goed rendement. De beheerkosten (geïntegreerd in de ETF-prijs) bedragen 0,25% per jaar.
2. Ultra passief
Net als je denkt dat het niet passiever kan, blijkt dat ook nog de minimale inspanning die je bij DeGiro doet helemaal geautomatiseerd is. Partijen als Meesman en Brand New Day zorgen ervoor dat je voor lage kosten geheel geautomatiseerd kan indexbeleggen. Ze zijn op de lange termijn een fractie duurder dan DeGiro, maar nog altijd erg gunstig geprijsd. Voor wie het liefst Ultra Passief belegt zijn de kosten bij Brand New Day voor twee basisfondsen 0,59% procent van het belegde vermogen per jaar. Meesman doet niet nog net iets goedkoper en rekent je 0,50% per jaar. Wanneer je begint met beleggen, stel je bij Meesman of Brand New Day één keer in hoe je je geld wilt beleggen, bijvoorbeeld het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal (deze dekt de hele wereldwijde markt). Dan rest jou alleen nog aan te geven hoeveel je iedere maand wil beleggen. Dit geld wordt iedere maand rond dezelfde datum van je rekening afgeschreven en belegd op de manier die je zelf ingesteld hebt. Zonder dat jij daar ooit nog naar hoeft om te kijken. Ultra Passief dus.
Iedere maand een bedrag reserveren, handmatig overmaken en handmatig een indexfonds kopen vergt wilskracht. Er is iedere maand wel een reden te verzinnen waarom je dit geld ook ergens anders aan kunt besteden. Om dit tientallen jaren lang vol te houden kun je er maar beter voor zorgen dat het zo passief mogelijk gebeurt. (Index)beleggen vraagt om een lange adem. Een adem van het liefst minimaal tien jaar. Hoe langer je het volhoudt, hoe beter het resultaat.
Passief zijn wordt eindelijk eens beloond
Saai? Misschien. Passief? Zeker weten! In dit geval worden luiheid en passiviteit vorstelijk beloond. Dat gebeurt niet zo vaak in het leven, dus laat deze buitenkans niet lopen. Het leuke is dat je door passief te zijn meteen meer dan zeventig procent van alle beleggers verslaat. Minimale inspanning, maximaal resultaat. Veel beter wordt het niet!