Iedere maand zet ik een deel van mijn zuurverdiende centen opzij om te investeren in de financiële markten. In dit artikel ga ik delen hoe ik mijn beleggingspotje precies verdeel over verschillende investeringen. De kern van mijn strategie is heel simpel: investeer in datgene wat overheden niet kunnen bijdrukken. Er is geen enkele nationale- of internationale valuta die de afgelopen jaren aan koopkracht heeft gewonnen. Deze week gaf de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, een belangrijke speech waarin hij aangaf er niet voor terug te deinzen de inflatiedoelstelling van 2% per jaar te overschrijden. Vrij vertaald betekent dit dat de Amerikanen flinke hoeveelheden dollars in de economie gaan pompen om de boel overeind te houden. Hetzelfde kunnen we verwachten van de Europese- en andere centrale banken over de hele wereld. Belangrijke informatie voor de belegger.
De verdeling van mijn portfolio
Dan nu het onderdeel waarvoor je hier gekomen bent, de verdeling van mijn portfolio. Naast mijn investeringen houd ik altijd een potje aan waarmee ik het zonder inkomen ongeveer 12 maanden kan uithouden. Dit doe ik zodat ik de rest van mijn geld met een relatief veilig gevoel kan investeren en ik in volledige vrijheid beslissingen kan maken.
Hoe ziet mijn beleggingsportfolio er dan uit:
73% van mijn vermogen zit in bitcoin
24% van mijn vermogen zit in aandelen
2% van mijn vermogen zit in goud
Een groot deel van mijn vermogen zit momenteel dus in bitcoin. Omdat ik (bijna) heilig geloof in de toekomst van de digitale munt ben ik niet van plan daar geld uit te trekken, maar de afgelopen tijd ben ik wel meer in andere dingen gaan investeren. Puur om een iets meer divers portfolio op te bouwen.
Hoe ik mijn potje maandelijks verdeel en waarom
Bitcoin – 50%
50% van mijn beleggingen gaan iedere maand nog steeds naar bitcoin. Dit is een periode 100% geweest, maar dat gaf me geen goed gevoel. Ik merkte dat het me stress gaf om financieel volledig afhankelijk te zijn van het succes van bitcoin en zodoende heb ik dat percentage flink teruggeschroefd.
Ik investeer zoveel in bitcoin omdat het in mijn ogen superieur geld is. Bitcoin is de ontdekking van absolute schaarste. Het is de eerste asset ter wereld waarvan we zeker weten dat er een maximale hoeveelheid is. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zijn. In een wereld waarin het geld met miljarden tegelijk uit de printers van centrale banken komt rollen zou dat zomaar eens een hele goede investering kunnen zijn. Steeds meer mensen en ook bedrijven beginnen de waarde van absolute schaarste in te zien. Deze maand maakte het beursgenoteerde MicroStrategy bekend dat ze al hun kasreserves in bitcoin hebben omgezet. Het bedrijf kocht voor $250 miljoen aan bitcoin. De komende jaren kunnen voor bitcoin weleens heel interssant gaan worden. Meer lezen over waarom ik maandelijks in bitcoin investeer? Klik dan hier en hier.
Aandelen – 25%
25% van mijn maandelijkse beleggingen gaan op dit moment naar aandelen. Omdat ik het zonde van mijn tijd vind om actief te handelen en onderzoek te doen naar individuele aandelen heb ik voor ETFs gekozen. Op dit moment steek ik het volledige bedrag iedere maand in de Vanguard S&P 500 ETF. Hiermee investeer ik in één keer in een mandje met 500 grote bedrijven. Het grootste deel van het mandje wordt ingenomen door bedrijven als Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook en andere grote Amerikaanse partijen.
Ik heb voor deze manier van investeren gekozen omdat ik geloof dat het onmogelijk is om te voorspellen welke individuele bedrijven het de komende jaren goed gaan doen. Met deze ETF verdeel ik mijn geld en speculeer ik in feite op de groei van de gehele markt. Ik ben ervan overtuigd dat we als mensheid vooruitgang blijven boeken en dat die vooruitgang ook steeds sneller zal gaan. De makkelijkste en meest zekere manier om daarvan te profiteren is een ETF, waarmee je in feite op die vooruitgang inzet. Investeren in individuele bedrijven voelt voor mij meer als gokken. Natuurlijk kun je er enorme winsten mee maken, maar de kans op verlies is ook een stuk groter. Er zijn vast en zeker bedrijven die het beter gaan doen dan de S&P 500, maar ik kies liever voor zekerheid dan dat ik ga gokken op individuele partijen. Meer weten over ETFs? Klik dan hier.
Goud – 25%
De laatste 25% van mijn maandelijkse beleggingen gaat tegenwoordig naar goud. In principe investeer ik in goud om dezelfde redenen als bitcoin. Ik ben ervan overtuigd dat de euro en de dollar alleen nog maar meer koopkracht gaan verliezen. De beste bescherming daartegen is investeren in een asset die wél schaars is. De voordelen van goud ten opzichte van bitcoin is dat het fysiek is en een geschiedenis heeft van duizenden jaren waar het op kan bouwen.
Goud heeft zich over de afgelopen duizenden jaren bewezen als een monetaire asset die zijn koopkracht heeft weten te behouden. Bitcoin bestaat pas tien jaar en moet zich in die zin nog bewijzen. Daarnaast bestaat goud in het fysieke domein en bitcoin niet. Hoewel ik dat persoonlijk niet zozeer als een voordeel zie, begrijp ik dat dit voor veel mensen juist wel een reden is om in goud te investeren. Deze redenen en het huidige macro-economische klimaat hebben mij doen besluiten om in goud te investeren via de WisdomTree Physical Gold ETF. Meer weten over investeren in goud? Klik dan hier.
Op termijn verwacht ik dat bitcoin de rol van goud gaat overnemen. Ten eerste omdat bitcoin een gemaximeerde supply van 21 miljoen heeft en we van goud eigenlijk niet weten hoeveel er is. Bitcoin biedt dus zekerheid. En ten tweede omdat ik het fysieke aspect van goud op de lange termijn als een nadeel zie. Het is duur en tijdrovend om goud te transporteren, terwijl bitcoin binnen 10 minuten aan de andere kant van de wereld is. Daarnaast is het lastig om de authenticiteit van goud te verifiëren, terwijl dat bij bitcoin heel eenvoudig is.
Conclusie
Het grootste deel van mijn portfolio zit dus nog altijd in bitcoin, maar voor mijn eigen gemoedstoestand heb ik voor meer diversiteit gekozen. Op de lange termijn verwacht ik dat al mijn investeringen in bitcoin, goud en aandelen het beter gaan doen dan de euro. Om die reden probeer ik altijd een zo klein mogelijk deel van mijn vermogen in de euro te hebben. Ik zeg altijd dat ik de euro zie als mijn betaalmiddel, en bitcoin, goud en aandelen als mijn spaarmiddel. Mijn huur en boodschappen betaal ik gewoon met de euro, maar mijn vermogen bouw ik op met assets die niet kunnen worden bijgedrukt.