Het is weer zondag en dat betekent dat het weer tijd is om terug te blikken op de belangrijkste gebeurtenissen uit het financiële wereldje. Hierbij kunnen we niet heen om het aandeel van videogame retailer GameStop dat afgelopen vrijdag met 70% steeg dankzij een groep enthousiastelingen op het internetforum Reddit.
De hype die door deze groep werd gegenereerd veroorzaakte een zogenaamde “short squeeze”. Een short squeeze werkt als volgt: investeerders die short gaan zetten geld in op een daling van het aandeel in kwestie. Ze lenen het aandeel van iemand anders en verkopen het vervolgens met het plan om het op een later moment voor minder geld weer te kopen en aan de oorspronkelijke eigenaar terug te geven. Het probleem met short gaan is dat je verliezen in theorie onbeperkt zijn. Als een aandeel aan een opwaartse beweging begint zullen sommige shorters hun positie verlaten en de aandelen terugkopen om ergere verliezen te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het aandeel verder stijgt en creëert nog meer paniek bij mensen die nog short zitten. Tot ze uiteindelijk allemaal uit hun short positie worden geknepen – een short squeeze.
GameStop was volgens CNBC even het meest geshorte aandeel van de markt. Mensen hadden voor meer dan 138% van de aandelen short-posities geopend op het bedrijf. Wat het een target maakte voor een short squeeze. Dankzij de hevige promotie op Reddit begon het aandeel aan een run omhoog en dat bracht de shorters in de problemen. De handel in het aandeel werd op vrijdag zelfs even stopgezet nadat het met 69% was gestegen in één dag.
De drie grootste stijgers van deze week
Na het spraakmakende verhaal van GameStop is het weer tijd om het over de grote jongens te hebben. De rubriek waar alleen bedrijven met een marktwaarde van meer dan $200 miljard voor in aanmerking komen. Welke drie bedrijven uit die categorie hebben de beste week achter de rug?
- Netflix (NFLX) – stijging van 12.84%
Beleggers hadden deze week hoge verwachtingen van de kwartaalcijfers (Q4 2020) van Netflix en werden niet teleurgesteld. Integendeel zelfs, het bedrijf heeft de hoge verwachtingen zelfs flink overtroffen. Het populairste streamplatform ter wereld mocht dit jaar 37 miljoen nieuwe abonnees verwelkomen en heeft nu meer dan 200 miljoen betalende abonnees. Er werd even gevreesd dat de nieuwe streamingdienst van Disney+ de groei van Netflix zou vertragen, maar niets is minder waar. Natuurlijk speelt ook COVID-19 een rol in de extreme groei van het afgelopen jaar. - Facebook (FB) – stijging van 11.75%
Het beroemde social-media bedrijf van Mark Zuckerberg is op 27 januari aan de beurt om de cijfers van het afgelopen kwartaal te presenteren. Analisten verwachten dat Facebook een winst van $3.21 per aandeel heeft geboekt, hetgeen een groei van 25.39% zou zijn ten opzichte van vorige jaar. Hoge verwachtingen dus van de social-media gigant. Verder is interessant dat de koers/winstverhouding van Facebook op 25.85 ligt, terwijl je voor de rest van de industrie 33.51 betaalt. In die zin is het bedrijf van Zuckerberg op dit moment goedkoop. - Google (GOOGL) – stijging van 9.34%
Er zijn maar weinig momenten waarop het geen goed idee was om een aandeel van Google te kopen. Dit Amerikaanse tech-bedrijf blijft maar groeien en lijkt steeds meer markten te gaan domineren. Het afgelopen jaar waren ze goed voor een groei van 27.47% en in de afgelopen week tekende het aandeel voor een plus van 9.34%. Met een prijs/winstverhouding van 36 zou het in theorie 36 jaar duren voordat je inleg terug is, maar door de enorme groei van het bedrijf gaat dit een stuk sneller. Ter vergelijking, de prijs/winstverhouding van Netflix ligt op 96.28 en die van Tesla zelfs op 134.57. Vergeleken met die twee is Google op deze statistiek een koopje.
De drie best gelezen artikelen op Pegulanten
Voordat we deze nieuwsbrief afsluiten bespreken we uiteraard nog kort de drie best gelezen artikelen op Pegulanten van deze week. Het was duidelijk de week van bitcoin, want alle drie de artikelen gaan over de digitale munt die de afgelopen maanden zo succesvol is geweest.
- Dit Amerikaanse bedrijf kocht gisteren voor meer dan $500 miljoen aan bitcoin
Het Amerikaanse Grayscale koopt al jaren enorme hoeveelheden bitcoin op en sloeg deze week weer toe met een aankoop van meer dan $500 miljoen. Waar komt de bitcoin-koopdrift van deze partij vandaan en welke invloed heeft dit op de koers? Wij zijn er voor je ingedoken. - Bitcoin uitbraak aanstaande volgens hedgefonds: target van $48.000 voor einde januari
Het gaat de afgelopen maanden goed met bitcoin en volgens Vailshire Capital duurt het niet lang voordat de digitale munt aan de volgende run omhoog begint. Dit baseert het fonds op basis van fundamentele- en technische analyse. Zeer interessant om te zien dat dit soort grote partijen zich nu op deze manier met bitcoin bezighouden. - Bullish: afgelopen 30 dagen 270.000 bitcoin opgeslagen voor de lange termijn
Het interessante aan de bitcoin-blockchain is dat je daarop alle bewegingen van iedere bitcoin kunt volgen. Er zijn steeds meer bedrijven die er een kunst van hebben gemaakt om op basis van die bewegingen de koers te voorspellen en dat lukt alleraardigst. De afgelopen 30 dagen zijn er volgens de statistieken van de blockchain meer dan 270.000 bitcoin uit de handel gehaald en opgeslagen voor de lange termijn. Wat natuurlijk goed is voor de koers.