Meer dan 10 jaar geleden suggereerden onderzoekers dat je met geld geluk kunt kopen, en dat dat ongeveer 75.000 dollar per jaar kost. Bekend onderzoek uit 2010 had aangetoond dat mensen zich gelukkiger voelen naarmate ze meer geld verdienen, maar alleen tot een punt van ongeveer 75.000 dollar per jaar.
Dat is achterhaalt zeggen ze bij de Universiteit van Pennsylvania. Volgens een nieuwe studie van The Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania neemt het welzijn van mensen toe met de hoeveelheid geld die ze verdienen. Ook boven de 75.000 dollar.
Hoe deden ze onderzoek?
Wanneer deskundigen geluk meten in onderzoek, kijken ze naar het emotionele welzijn van mensen, hoe ze zich voelen op een dagelijkse basis, en hoe tevreden ze zijn met de manier waarop hun leven verloopt. Voor deze nieuwe studie lieten onderzoekers 33.391 mensen in loondienst (tussen 18 en 65 jaar) een smartphone-app gebruiken. Hiermee konden ze gedurende de dag hun emoties checken. De app vroeg hen te rangschikken: “Hoe voelt u zich op dit moment?” en “Hoe tevreden bent u over het algemeen met uw leven?” De bevindingen zijn gebaseerd op zeven jaar waarin data werd verzameld. Onderzoeker Killingsworth stelt echter dat dit zou gelden ongeacht de tijdsperiode.
De gegevens toonden aan dat alle vormen van welzijn bleven stijgen bij een toename van het inkomen, over een breed scala van inkomensniveaus. Het plateau niet bij 75.000 dollar per jaar, volgens Killingsworth.
“Op individueel niveau suggereren de uitkomsten dat naarmate mensen verder komen in hun carrière en hun inkomen stijgt, dit de potentie heeft om hun leven echt beter te maken (in plaats van een plafond te bereiken zodra ze 75.000 dollar bereiken),” aldus Killingsworth. Op een breder maatschappelijk niveau zou dit kunnen betekenen dat “aanhoudende economische groei in de komende decennia nog steeds het vermogen heeft om het welzijn van mensen te verbeteren“, zegt hij.
Hoe verschilt deze bevinding van onderzoek uit het verleden?
Eerdere studies naar geld en geluk hebben gekeken naar hoe tevreden mensen over het algemeen zijn met hun leven. Dit berust op het vermogen van mensen om zich nauwkeurig te herinneren hoe ze zich voelden op verschillende momenten in het verleden en die herinneringen vervolgens nauwkeurig te integreren in één schatting. Maar deze studie deed het anders. Het keek naar de gevoelens van mensen tijdens de momenten van het leven (ervaren welzijn) en de evaluatie van mensen van hun leven wanneer ze pauzeren en nadenken (evaluatief welzijn).
Invloed tijdens pandemie mogelijk nog groter
Tijdens de Covid-pandemie zou inkomen zelfs van een iets grotere invloed kunnen zijn op het geluk van mensen dan normaal. “Als je bijvoorbeeld een financiële buffer hebt, ben je beter in staat om een periode van werkloosheid door te komen, en als je een goedbetaalde baan hebt, is het misschien waarschijnlijker dat je thuis kunt werken en je baan kunt behouden, wat je allemaal meer zeggenschap over je leven geeft”, aldus Killingsworth.
Geld heeft invloed, maar is niet het belangrijkste
Uiteindelijk zegt Killingsworth dat inkomen slechts één factor is dat het geluk van een individu bepaald – en hierin niet de belangrijkste is. Als er iets is dat mensen overschatten dan is het wel de invloed die geld op hun geluk kan hebben, aldus de onderzoeker. Uit ander onderzoek is gebleken dat sociale relaties en verbondenheid de belangrijkste bijdragen leveren aan menselijk geluk.
Een ander punt van overweging is hoe ons werk en onze verdiensten passen in onze kijk op succes. In de Wharton-studie werd mensen gevraagd: “In hoeverre denkt u dat geld een indicatie is voor succes in het leven?” Degenen die geld gelijkstelden aan succes waren minder gelukkig dan degenen die er niet zo over dachten.
Andere studies toonden aan dat wanneer mensen een baan hebben die hen betekenis of een doel geeft, ze gelukkiger zijn, ongeacht hoeveel geld ze verdienen.
Meer lezen over de relatie tussen geld en geluk? Lees dan één van de volgende artikelen: