Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
27-02-2021 | 13:56:08
Pegulanten
Join community
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Pegulanten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo.
Home Geluk

Omdenken – hoe je van een ramp een kans kunt maken

Joshua door Joshua
24/01/2020
in Geluk

Omdenken, in plaats van vastdenken. Voor de kenners komen deze twee termen bekend voor: in plaats van een ramp maken van problemen (vastdenken), er juist mogelijkheden uit halen (omdenken). Ik kreeg het mini-boekje “Ja-maar… omdenken”, geschreven door Berthold Gunster, als een leuk extra cadeautje. Het boekje is 60 pagina’s dik waarvan ongeveer de helft plaatjes met quotes zijn. Niet veel inhoud zou je denken, en ik moet eerlijk zeggen dat sommige voorbeelden ook wel erg opgeblazen zijn, maar toch heeft de boodschap van het boek me aan het denken gezet. 

Vastdenken

Het principe dat in dit boek wordt uitgelegd is eigenlijk vrij eenvoudig: maak van een probleem een mogelijkheid in plaats van een ramp. Als je het boekje leest, en er achteraf over nadenkt, dan lijkt het eigenlijk zo voor de hand liggend. Waarom zou je van een probleem een ramp willen maken?

En toch, toen ik ging terugblikken op het afgelopen jaar, blijk ik dat regelmatig te doen: geen nee willen zeggen tegen een potentiële klant terwijl het toch niet een goede ‘fit’ is. Het lukt niet om een goed cadeau te vinden voor kerst. Het zoveelste verslag voor school dat maar niet goed op papier komt… Ik kan wel voorbeelden blijven noemen. 

Tip van de Pegulanten: Bitcoin kopen? Bitvavo geeft nieuwe klanten vandaag een welkomstbonus van €1000 cadeau! 🎉

ADVERTISEMENT

Het is namelijk ontzettend eenvoudig om vast te denken. Je draaft door in symptoombestrijding om het probleem enigszins te vermijden maar wel het gevoel te hebben dat je er iets aan doet. Of misschien ben je wel daadwerkelijk bezig met een oplossing, maar blijkt het probleem toch bij iets anders te liggen. Je schuift onbedoeld, of bedoeld, het probleem vooruit waardoor het alleen maar erger wordt. Voor je het weet zit je vast aan een probleem dat eigenlijk niet meer eenvoudig op te lossen is en het nu wel erg veel energie gaat kosten: een ramp. Terugdenkend aan 2019 schrik ik van de hoeveelheid stress en verloren tijd dat vastdenken mij heeft bezorgd. Doodzonde en tijd om daar iets aan te gaan doen. Dus hoe wil ik in plaats van rampen, mogelijkheden gaan halen uit problemen? 

Omdenken

Het klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk is het best lastig om van alle problemen kansen te maken. Aan de hand van het boekje heb ik voor mijzelf een paar stappen beschreven die ik wil doorlopen als ik een probleem ervaar. 

1. De kern

Het begint bij het begrijpen wat de kern van het probleem is. Als je een stap terug doet zal vaak blijken dat het probleem helemaal niet zo groot is, of überhaupt niet eens een probleem is. Zo kan het zijn dat ik een verkeerde verwachting had bij de situatie die niet aansluit op wat er feitelijk plaatsvindt. Door naar de kern van het probleem te zoeken probeer ik dus mijn verwachting te splitsen van de situatie: een duidelijk overzicht creëren.


2. Oplossing formuleren

Als de kern van het probleem duidelijk is kan ik gaan nadenken over een oplossing. Waarom ervaar ik het als een probleem? Moet ik de situatie veranderen? Of moet ik mijn verwachtingen bijstellen? Zijn er creatieve manieren om hier eenvoudig het beste van te maken? Dit is waar de kansen ontstaan. Door los te laten wat de situatie wel had moeten zijn en te kijken naar wat ik wil bereiken met als startpunt de huidige situatie, kan ik veel doelgerichter op zoek naar nieuwe mogelijkheden en die benutten om een oplossing te formuleren.

3. Uitvoering

Nadat ik een oplossing heb bedacht is het tijd om het daadwerkelijk gewoon ‘te fixen’. Het wil nog eens voorkomen dat het dan toch een uitdaging blijkt om het uit te voeren: het is misschien buiten mijn comfort-zone, het lijkt wel erg veel werk of misschien blijkt het toch niet realistisch te zijn. Dit betekent dat ik opnieuw het proces door moet gaan: er is opnieuw een “probleem” ontstaan.

Conclusie

Het zal een uitdaging zijn om elke keer dit proces te doorlopen wanneer ik vastdenk. Ik ben er echter van overtuigd dat het me in de loop der tijd veel rust zal opbrengen en stress zal voorkomen. Daarnaast ben ik benieuwd hoe jij hiernaar kijkt. Ben je al bezig geweest met een soortgelijk proces? Of misschien vind je het wel onzin? Ik hoop je in ieder geval genoeg inspiratie gegeven te hebben om anders te kijken naar problemen zodat het oplossen eenvoudiger wordt. 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Vorig Artikel

De magie van kleine bedragen

Volgende Artikel

De grootste fout die ik als beginnende belegger maakte

Joshua

Joshua

Joshua is een ondernemende business developer met de ambitie om business challenges op te lossen door middel van innovatieve technologieën. Zo werkt hij nu bij een startup met de missie om digitale fraude tegen te gaan met blockchain technologie. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in onderwerpen als personal finance en personal development om een antwoord te vinden op vragen zoals: wat is succes? hoe bereik je financiële vrijheid en hoe behoud je geluk? Disclaimer: “Ik ben een Amerikaan, so don’t let te veel op mijn Nederlands”.

Related Artikelen

Dit zijn de succesvolle gewoontes van de superrijken

Jeff Bezos: Dit is waar je spijt van krijgt als je 80 bent

1 februari 2021

Bezos is duidelijk over hetgeen hij denkt waar je op je sterfbed spijt van krijgt.Het zullen niet de dingen zijn...

Corona jaar zorgt voor ongekende spaardrift bij Nederlanders

Geld maakt tóch gelukkig, zelfs boven de 75.000 – zo blijkt uit nieuw onderzoek

31 januari 2021

Meer dan 10 jaar geleden suggereerden onderzoekers dat je met geld geluk kunt kopen, en dat dat ongeveer 75.000 dollar...

Dit is wat jij kan leren van multimiljonair Robert Herjavec’s eindejaars ritueel

Dit is wat jij kan leren van multimiljonair Robert Herjavec’s eindejaars ritueel

12 januari 2021

Robert Herjavec, ook wel bekend van de investeringsshow Shark Tank, heeft een eindejaars ritueel dat zijn komende jaar klaarstoomt voor...

Het gevaar van FOMO (fear of missing out)

Het gevaar van FOMO (fear of missing out)

10 december 2020

Ken je het gevoel dat je ja hebt gezegd op plannen waar je nog enigszins onzeker over was alleen maar...

Spelen met FIRE – vervroegd met pensioen of minder werken?

Spelen met FIRE – vervroegd met pensioen of minder werken?

31 oktober 2020

Sinds een paar jaar streef ik naar financiële onafhankelijkheid. Het was ongeveer drie jaar geleden dat ik mezelf toestond af...

Dit is de reden waarom jij op dit moment niet die succesvolle onderneming hebt die je zo graag zou willen

22 oktober 2020

Iedereen wil de droom. Iedereen wil een leven vol (financiële) vrijheden, geluk, passie en liefde. Maar toch zijn er maar...

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Financiën
  • Geluk
  • Succes
  • Journey
  • Over ons
  • Contact
  • Privacyverklaring
Niets op deze website is bedoeld als individueel beleggingsadvies, de informatie is slechts bedoeld ter vermaak en een van de zaken die beleggers kunnen gebruiken bij het vormen van hun eigen mening.

© 2021 Pegulanten

Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS

© 2021 Pegulanten