De rente op kortlopende Amerikaanse staatsleningen schiet omhoog en dat betekent dat geld lenen duurder wordt voor bedrijven. Als je bij de Amerikaanse overheid risicovrij je geld kunt stallen tegen 1.41% (zie onderstaande grafiek) dan zou je wel gek zijn om hetzelfde percentage te vragen aan bedrijven. De Amerikaanse overheid kan altijd geld printen om je terug te betalen, terwijl je bij bedrijven het risico loopt dat ze failliet gaan en jij je geld niet terugziet. In vakjargon wordt de US Treasury Yield daarom ook wel de risicovrije rente genoemd en de marktrente ligt daar altijd boven.

Om te voorkomen dat bedrijven in de problemen komen moet de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) geld gaan printen om de rente te onderdrukken. De rente op overheidsobligaties loopt op omdat er te weinig geld in de markt beschikbaar is voor leningen. Als de Federal Reserve geld bijprint om obligaties op te kopen creëren ze een kunstmatig aanbod van nieuw geld en zakt de rente weer.
Het probleem is dat er de afgelopen maanden al enorm veel geld is bijgedrukt en dat we te maken hebben met hoge werkloosheid en hoge inflatie. Als de Federal Reserve niet ingrijpt en de rente de vrije loop laat, dan komen bedrijven in de problemen en loopt de werkloosheid verder op. Als de Federal Reserve wel ingrijpt en de rente onderdrukt, dan blijven de bedrijven voorlopig uit de problemen, maar loopt de inflatie nog verder op.
Persoonlijk verwacht ik dat de Federal Reserve snel zal ingrijpen en ervoor kiest om geld bij te printen en de rente te onderdrukken. Doen ze dat niet, dan neemt de werkloosheid toe en stijgt de onrust in de samenleving. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat overheden er op dit punt in de pandemie voor kiezen om de werkloosheid op te laten lopen ten behoeve van een lagere inflatie. Het laatste wat de wereld nu kan gebruiken is nog meer sociale onrust, waardoor niet ingrijpen eigenlijk geen optie is. Dat de Federal Reserve eerder in 2020 al waarschuwde voor een hoger inflatiecijfer lijkt ook te wijzen op de keuze voor de geldprinter.
2020 een jaar van enorme geldprinterij
Begin 2020 kregen we vanwege de opkomst van het coronavirus te maken met een enorme crash op de financiële markten. In eerste instantie kregen vooral commodities het voor de kiezen. Dit komt omdat China een grote importeur van commodities is en we initieel dachten dat het virus vooral China te pakken zou nemen. Niet veel later werd duidelijk dat ook de rest van de wereld niet aan het virus zou ontsnappen en gingen alle equities hard onderuit.
Daardoor ontstond plotseling een enorme vraag naar dollars omdat de dollar nog altijd de wereldreservemunt is en een groot deel van de wereldwijde schulden zijn uitgedrukt in dollars. Iedereen begon dollars in te slaan om eventuele faillissementen te voorkomen. Om aan dollars te komen werden equities massaal verkocht. Je herinnert je vast nog wel de negatieve olieprijzen, de enorme beurscrashes en de gruwelijke val van bitcoin.
Het antwoord van de Federal Reserve liet niet lang op zich wachten. Richting eind maart begon de Federal Reserve en de rest van de wereld aan de grootste geldprinterij sinds de Tweede Wereldoorlog. Overheden kregen te maken met grote tekorten en het enige wat centrale banken dan kunnen doen is meer geld in omloop brengen en overheidsobligaties opkopen om die gaten te dekken. In korte tijd kwam de Amerikaanse Federal Reserve met een liquiditeitsbazooka van meer dan $3 biljoen om de economie overeind te houden. Let op: de totale waarde van bijvoorbeeld bitcoin is minder dan $1 biljoen.

Bedrijven moesten massaal gered worden met grote steunpakketten, burgers kregen in de Verenigde Staten gratis geld toegestopt om te kunnen overleven en Biden en co zijn bezig met nog meer steunpakketten.
Uiteindelijk heeft de massale wereldwijde geldprinterij ervoor gezorgd dat het op papier een fantastisch jaar was voor equities. Aandelen gingen door het dak, goud heeft een relatief goed jaar achter de rug en bitcoin ging als een raket. De inflatie is met name terug te zien in de financiële markten.
In één jaar tijd is de Amerikaanse overheidsschuld toegenomen van $23 biljoen naar $28 biljoen, een toename van meer dan 20% in 2020. De strategie van de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve lijkt daarmee duidelijk: de economie moet ten koste van alles blijven draaien. Alles lijkt hier vooral de dollar te zijn, waarvan de waarde in rap tempo verder is uitgehold.
De bal ligt nu bij de Federal Reserve
Het is nu aan de Federal Reserve om te reageren op de oplopende Amerikaanse rente. Mijn verwachting is dat er enorme hoeveelheden geld tegenaan gegooid gaan worden om erger te voorkomen. Het laatste wat de wereld op dit moment kan gebruiken is meer sociale onrust en dat maakt de keuze voor de economie ten koste van de valuta een makkelijke.

Deze grafiek is een interessante om het effect van een oplopende korte rente op de aandelen te illustreren. Je ziet duidelijk de omgekeerde relatie tussen de koers van de S&P 500 en de rente op 10-jarige Amerikaanse overheidsobligaties.
We zijn op een heel lastig punt terechtgekomen en het is aan de Federal Reserve om de rente te onderdrukken. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat de aandelenmarkten en andere equities het de komende weken lastig gaan krijgen. Op de korte termijn acht ik dat scenario niet onwaarschijnlijk.
Op de lange termijn verwacht ik dat de Federal Reserve snel zal ingrijpen en dat je met aandelen, maar vooral met bitcoin heel erg goed zit. Dat laatste is uiteraard geen beleggingsadvies, maar puur de positie die ik zelf op dit moment inneem. Het worden hoe dan ook interessante tijden op de financiële markten, waar je mogelijk heel veel geld mee kan verdienen als je goed gokt. Het mooie is dat het lijkt alsof overheden weinig keus hebben en daar heb ik vol op ingezet.