Bitcoin heeft de grootste wekelijkse koersval uit de geschiedenis achter de rug met een verschil van 28.136 dollar tussen het hoogste en laagste punt van 59.463 dollar en 31.327 dollar. Een drop van meer dan 47 procent, gemeten van het hoogste punt van de afgelopen handelsweek. De voornaamste reden voor het leeglopen van de markt lijkt nog altijd het statement van Elon Musk en Tesla over het energieverbruik van bitcoin.
Voor degenen die het gemist hebben, Tesla heeft aangegeven geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel totdat de bitcoin mining industrie massaal overstapt op duurzame energie. De eerste stappen daartoe lijken gezet nu Michael Saylor van MicroStrategy een meeting met Musk en een aantal Noord-Amerikaanse miners heeft opgezet. Maar terug naar de koers, want daar zijn jullie hiervoor gekomen. Zitten we na de koersval van bitcoin nog in een bull run? Laten we er om die vraag te beantwoorden eens wat gegevens van de blockchain bij pakken.
Grootste gerealiseerde verlies ooit voor bitcoiners
De enorme capitulatie die gedurende de afgelopen week plaatsvond heeft het grootste gerealiseerde verlies ooit in de geschiedenis van bitcoin veroorzaakt. Zelfs de verliezen tijdens de koersval van maart 2020 (start pandemie) en november 2018 (einde bull run 2017/2018) werden overtroffen. In de bijgevoegde grafiek van de toppers van Glassnode is te zien hoe de gerealiseerde verliezen van de afgelopen week alles overtroffen. Op 19 mei noteerde Glassnode een totaal gerealiseerd verlies van 4,53 miljard dollar en het weektotaal kwam uit op 14,2 miljard dollar.

Als we hier nog de coins van aftrekken die met winst zijn doorverkocht, dan komen we uit op een totaal verlies van 2,56 miljard dollar op 19 mei. Nog steeds een enorm bedrag dat 185 procent hoger ligt dan de COVID-crash van maart 2020. Wat dat betreft lijkt het erop dat we de bodem voorlopig gezien hebben. Er moet wel heel veel slecht nieuws naar buiten komen willen we nog verder zakken.
De meeste mensen die nu hun bitcoin hebben verkocht zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die in de Tesla-hype van februari zijn ingestapt. In mijn optiek zijn dat geen mensen die “investeren” in bitcoin, maar eerder “gokken” op bitcoin in de hoop snel rijk te worden. Deze mensen begrijpen niet wat bitcoin is en worden daarvoor afgestraft tijdens dit soort gebeurtenissen. Wederom een bevestiging dat je nooit ergens in moet investeren voor een snelle koerswinst. Je weet immers nooit hoe de markt zich op de korte termijn zal gedragen.
Wie hebben in de koersval hun bitcoin verkocht
Uit de gegevens van Glassnode blijkt dat er geen twijfel bestaat over het feit dat vooral “korte termijn hodlers” hun bitcoin hebben verkocht in de afgelopen drop. Glassnode kwalificeert een bitcoiner als een “korte termijn hodler” als ze hun bitcoin 6 maanden of minder in bezit hadden. In de onderstaande grafiek zie je duidelijk hoe met name coins met een leeftijd van 1 tot 3 maanden en 3 tot 6 maanden zijn uitgegeven tijdens de afgelopen koersval.

Als we kijken naar hodlers die hun bitcoin al tussen de 1 en 3 jaar vasthouden, dan zien we het tegenovergestelde. In tegenstelling tot de korte termijn hodlers is deze categorie van bitcoiners momenteel juist aan het kopen. Precies wat je zou verwachten van de groep van mensen die daadwerkelijk overtuigd is van de lange termijn waarde van bitcoin.
Net als tijdens de afgelopen twee bull runs is dit hoe nieuwe “bitcoin maximalisten” worden gevormd. De meeste mensen starten met bitcoin in de hoop snel rijk te worden en na de crash blijft daar een deel van achter die zich gaat inlezen en langzaam overtuigd raakt van de toekomst van bitcoin. De bitcoin koers is voor een gedeelte pure emotie, maar bitcoin zelf trekt zich daar niets van aan. Op de lange termijn zijn dit soort gebeurtenissen alleen maar goed van bitcoin en wordt het protocol er sterker van.
Praat mee over Personal Finance
Hé! Zit je al in onze gratis community-chat? Hierin bespreken en bediscussiëren we alles met betrekking tot de financiële markten!