Nederland is dit jaar de top-10 van meest innovatie landen ingeslopen. Op de innovatie-index 2021 van Bloomberg staat Nederland op de negende plaats, vier plaatsen hoger dan vorig jaar en hoger dan de VS en het VK. Zuid-Korea, Singapore en Zwitserland hebben een plek bemachtigd in de top-3.
Bloomberg onderzocht 111 landen en beoordeelde innovatie op basis van zeven criteria, zoals uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, productiecapaciteit, concentratie van hightechbedrijven en octrooiactiviteit.
Veel van de Bloomberg gegevens dateren van voor de COVID pandemie. Toch is het opvallend dat veel landen die hoog op de index staan – zoals Korea, Duitsland en Israël – wereldleiders zijn geweest op bepaalde gebieden van de bestrijding van de pandemie, of het nu gaat om het opsporen van contacten of snelle vaccinatie. Amerikaanse namen zoals Zoom Video Communications Inc. of vaccinproducent Pfizer Inc. worden geprezen voor hun innovatieve kracht op het gebied van innovatie in het afgelopen jaar.
Zuid Korea voert de lijst aan
Zuid-Korea’s eerste plaats is vooral te danken aan een toename van de octrooiactiviteit, waar het land de eerste plaats inneemt, en sterke posities op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (R&D) en productie.

Het op de tweede plaats staande Singapore, dat veel kapitaal heeft uitgetrokken om werknemers en bedrijven te helpen bij de overgang naar een digitale economie, scoort ook hoog voor productie – en zijn wereldwijd concurrerende universiteiten zetten het bovenaan de ranglijst voor tertiair onderwijs. Zwitserland, een leider in financiële en biologische technologie, staat bijna bovenaan in beide onderzoekscategorieën van de index.
Duitsland verloor de eerste plek op de lijst. Het land werd twee jaar geleden al gewaarschuwd door Juergen Michels, hoofdeconoom van de Bayerische Landesbank, die zei dat het land niet beschikte over geschoolde arbeidskrachten en een goede strategie voor technologie van de volgende generatie.
VS en China zakken weg
Als de twee grootste economieën zijn de VS en China goed voor een groot deel van de innovatie in de wereld, en ze zijn ook verwikkeld in een strijd over belangrijke beleidsterreinen zoals intellectuele-eigendomsrechten. De kloof tussen hen is in de loop van de indexperiode gestaag kleiner geworden. Dit jaar zagen beiden hun ranglijst dalen.
De VS namen in 2013 nog de eerste plaats in van deze index, maar zijn inmiddels weggezakt naar de 11e plaats. China, dat één plaats zakte naar de 16e plaats in de 2021 index, is verwikkeld in een strijd met de VS over belangrijke aspecten van het innovatiebeleid.
Andere stijgers in de index van dit jaar zijn India, dat voor het eerst sinds 2016 weer in de top 50 is geklommen, en Uruguay, dat zich voor het eerst kwalificeerde. Algerije en Argentinië behoorden tot de landen die het verst zijn gedaald.