Institutionele beleggers zijn naarstig op zoek naar manieren om zichzelf te beschermen tegen inflatie in een macro-economisch klimaat waarin de dollars met miljarden tegelijk uit de printer komen. Als de koersgeschiedenis van bitcoin een goede voorspeller voor de toekomst is, dan staat ons volgens Bloomberg Intelligence nog heel wat te wachten dit jaar.
Bitcoin krijgt nog altijd de kritiek dat het te volatiel is, maar Mike McGlone ziet bitcoin steeds meer als het antwoord op de gekte van de financiële markten. In principe is bitcoin ook niet volatiel, integendeel zelfs, de munt gedraagt zich precies zoals in de computercode is vastgelegd. Bitcoin is niet volatiel, de emoties van handelaren zijn volatiel.
Bitcoin koers van $400.000 zou rijmen met koersgeschiedenis
Mike McGlone is hoofdstrateeg op het gebied van grondstoffen bij Bloomberg Intelligence en hij is laaiend enthousiast over bitcoin. Volgens McGlone is bitcoin hard op weg om de wereldwijde digitale reservemunt te worden. Bitcoin gedraagt zich steeds volwassener en 2021 kan weleens het jaar van de definitieve doorbraak worden.
“De potentiële prijspiek kan, met de koersgeschiedenis als context, weleens uitkomen op ongeveer $400.000 per bitcoin,” aldus McGlone. Dat zijn voorspellingen die ver boven de hoogste voorspelling van het stock-to-flow model van Nederlander PlanB uitkomen. PlanB verwacht op basis van zijn berekeningen dat we tussen nu een 2024 een bitcoin koers van $288.000 gaan zien.
Het idee dat bitcoin juist in een portfolio opgenomen moet worden om het risico te verkleinen in plaats van vergroten begint te landen in de traditionele financiële wereld. Steeds vaker verschijnen er nieuwsberichten van (beursgenoteerde) bedrijven die (een deel van) hun kasreserves in bitcoin bewaren. Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, is hier de grote trendsetter in geweest. Eerder gaf hij aan het als zijn missie te zien om bitcoin op de balans van ieder bedrijf ter wereld te krijgen.
Nog niet iedereen overtuigd van bitcoin
Terwijl Morgan Stanley volgende week als eerste grote bank ter wereld de mogelijkheid gaat bieden aan vermogende klanten om in bitcoin te investeren, blijven de critici dezelfde argumenten formuleren tegen bitcoin. “Het feit dat Morgan Stanley hun rijke klanten maximaal 2.5% van hun portfolio in bitcoin laat investeren laat zien dat de bank zich ook realiseert dat bitcoin een groot risico is en dat ze zich hiermee alvast indekken tegen verliezen,” aldus goudverkoper Peter Schiff.
Het is niet gek dat goudhandelaren als Peter Schiff zo negatief zijn over bitcoin. De digitale munt eet al jaren langzaam de goudmarkt op. Qua eigenschappen is bitcoin in alles beter dan goud en het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat bitcoin goud gaat inhalen. Ook Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, noemde bitcoin een vervanging voor goud.
Bitcoin is volatiel en de markt is nog relatief klein ten opzichte van andere assets. Maar sinds het begin in 2009 heeft bitcoin een gemiddeld rendement van 200% per jaar behaald en daar kan geen enkele andere asset aan tippen. Steeds meer mensen raken overtuigd van het digitale goud en het lijkt onwaarschijnlijk dat de groei van bitcoin op de korte termijn stopt.