Het had afgelopen week de grootste beursgang ooit in Londen moeten worden. Alles zag er rooskleurig uit voor Deliveroo tot vlak voor de daadwerkelijke IPO. Onder andere twee grote institutionele beleggers haakten af, na discussies over de wijze waarop het bedrijf zijn bezorgers behandelt. Het bleek een katalysator voor meer onheil voor Deliveroo.
Slechtste Britste beursgang in decennia
Toen bleek dat grote institutionele partijen afhaakten besloot Deliveroo haar introductieprijs te verlagen. Uiteindelijk bleek deze prijs al te hoog gegrepen en viel deze aan de onderkant van de gestelde bandbreedte uit. Afgelopen woensdag bleek deze prijs bij de beursgang volgens de beleggers nog steeds te hoog. Direct na het beursdebuut dook de prijs 30% omlaag en bleef er slechts GBP 2,73 over. Het werd de slechtste prestatie in decennia voor een grote Britse beursnotering. Opvallend voor een periode waarin de beurskoersen de records aan elkaar rijgen.
Deliveroo’s beursgang van GBP 1,5 miljard was bedoeld als een triomf voor de City in haar post-Brexit poging om techbedrijven weg te lokken uit New York. In plaats daarvan lijkt het resultaat af te steven op een grote ramp.
Kritiek op behandeling werknemers
De beursgang van Deliveroo komt net op een moment dat de interesse in aandelen die gedurende de corona periode goed presteerden afneemt. Daar komt nog eens bij dat Deliveroo bekritiseerd wordt voor de wijze waarop het haar werknemers behandelt. Vermogensbeheerders zoals Legal & General Investment Management gaven aan dat ze het aandeel niet zouden kopen omdat Deliveroo’s behandeling van koeriers niet strookt met verantwoord beleggen. Honderden chauffeurs plannen volgende week een protestactie om te lobbyen voor betere lonen en voorwaarden.
Beleggers hebben ook bezwaar gemaakt tegen de huidige structuur. Hierin kan CEO Will Shu drie jaar lang de controle over het bedrijf behouden.
Particuliere beleggers verliezers
Een van de verliezers van de beursgang zijn particuliere beleggers, die de mogelijkheid kregen om aandelen te kopen via de app van Deliveroo. Particuliere beleggers zullen pas vanaf 7 april in het aandeel kunnen handelen.
Details beursgang
Deliveroo en beleggers verkochten 384,6 miljoen aandelen tegen de biedprijs, gelijk aan een belang van 21%. Het bedrijf haalde 1 miljard pond op, terwijl aandeelhouders waaronder Amazon.com Inc. en Shu, de oprichter, de resterende 500 miljoen pond aan aandelen verkochten.
Volgens het prospectus wilde Amazon 23,3 miljoen aandelen verkopen bij de beursgang. Tegen de IPO-prijs betekent dit dat het een opbrengst van 90,9 miljoen pond ontving, met zijn resterende belang gewaardeerd op ongeveer 818 miljoen pond.