Het gesprek van de dag op beurspleinen over de hele wereld is natuurlijk de situatie in het Suezkanaal. Sinds afgelopen dinsdag blokkeert een enorm containerschip dat vast is komen te zitten de volledige doorvaart van het belangrijke handelskanaal. Meer dan 12% van de wereldwijde handel over zee gaat via het Suezkanaal, waardoor er nu honderden schepen al bijna een week in de wacht staan voor de poorten van de handelsroute.
De ellende is nu zes dagen aan de gang en heeft een flinke impact op de wereldwijde productieketen. Iedere dag dat de blokkade voortduurt ligt er voor ongeveer $9 miljard aan goederen stil op het water, wat zich vertaalt naar een kostenpost van $400 miljoen per uur.
Er lijkt nu wat beweging in het schip te komen, maar volgens Tim Huxley, de directeur van Mandarin Shipping, zal het nog lang duren voordat alles weer terug naar normaal is. “Normaal gesproken gaan er zo’n 50 schepen per dag door het kanaal en door de blokkade ligt er nu een file van in totaal 300 schepen aan beide kanten van het kanaal,” aldus Huxley.
De pandemie heeft al een stevige impact op de wereldeconomie en alle productieketens, waardoor deze verstoring al helemaal op het verkeerde moment komt. Veel fabrikanten en retailers zullen hierdoor met voorraad- en leveringsproblemen komen te zitten. Een definitieve oplossing laat nog op zich wachten, wordt vervolgd.
Week van de waarheid voor Tesla en NIO
Autofabrikanten over de hele wereld hebben het momenteel lastig met de tekorten op de chipmarkt. Ook het Tesla van Elon Musk en het Chinese NIO worden geraakt door het chiptekort en zijn gedwongen hun productie te verlagen. Deze week is het de beurt aan beide autofabrikanten om de leveringsrapporten van het afgelopen kwartaal te publiceren. Het is afwachten hoe de aandelen van de populaire automakers hier op zullen reageren.
Hoewel het tekort aan chips een lastige hobbel in de weg is voor het Tesla van Elon Musk, lijkt het erop dat de populaire autofabrikant de groei van het afgelopen jaar doorzet. Vorig jaar verkocht het bedrijf een recordaantal van 499.550 voertuigen en voor het eerste kwartaal verwachten de analisten 170.000 verkochte Tesla’s. Dat zou een groei van 92% betekenen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Maar wel een daling van 6% ten opzichte van het afgelopen kwartaal.
Sinds dit jaar verkoopt Tesla haar Model Y ook in China en daar heeft onder andere de Chinese concurrent NIO het lastig mee. De daling in de verkoopcijfers van nationale autofabrikanten wordt met name op de nieuwe concurrentiestrijd met Tesla gegooid. Terwijl NIO en andere Chinese autofabrikanten een daling in de verkoopcijfers moesten noteren, liet Tesla in China een groei van 18% zien. Met de leveringsrapporten die deze week uitkomen gaan we zien hoe beide bedrijven er werkelijk voorstaan.
Nieuw steunpakket van Biden
Als laatste verwacht men deze week een nieuw steunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden. Ditmaal gaat het om een infrastructuur-pakket van tussen de $3 en $4 biljoen (1 biljoen = 1000 miljard). Hiermee wil de kersverse president de bouw en het herstel starten van wegen, bruggen en andere infrastructurele projecten.
Woensdag geeft de president een speech in Pittsburgh waarin hij de details van het voorstel nader zal toelichten. De verwachting is dat het steunpakket naast de infrastructurele projecten ook gericht zal zijn op de zorg voor kinderen en de gezondheidszorg in het algemeen.
Het lijkt er dus sterk op dat Joe Biden geen gas terugneemt en de geldpers op volle toeren gaat laten draaien. Het laatste waar de politiek nu op zit te wachten is een stijgende werkloosheid met nog grotere sociale onrust als gevolg. De keuze tussen een hogere werkloosheid of hogere inflatie lijkt dan ook gevallen te zijn op de inflatie. Het verder uithollen van de waarde van de Amerikaanse dollar om verdere sociale onrust te voorkomen lijkt de meest veilige optie.