Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
24-02-2021 | 18:01:09
Pegulanten
Join community
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Pegulanten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Pegulanten
Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo. Bitcoin kopen? Ga aan de slag op Bitvavo.
Home Blog

Maak jezelf productiever – wat is het Goal Gradient Effect?

Joshua door Joshua
13/02/2021
in Blog, Succes
Maak jezelf productiever – wat is het Goal Gradient Effect?

Van je ondernemersdroom een werkelijkheid maken, financiele vrijheid bereiken of streven naar een promotie, het zijn allemaal voorbeelden van langdurige doelen waarvoor je een lange periode productief moet zijn. Doelen helpen je overzicht te behouden en geven je een duidelijke route, je weet waar je het voor doet. Het is dan ook niet voor niks dat rijke mensen de gewoonte hebben om doelen te stellen. Echter, doelen stellen alleen is niet genoeg. Je moet ook streven en werken om van deze doelen realiteit te maken. En dit kan nog eens vies tegenvallen. Ik ga je in dit artikel uitleggen hoe je jezelf productiever kan maken aan de hand van het Goal Gradient Effect.

Wat is het Goal Gradient Effect?

Het Goal Gradient Effect stelt dat mensen naarmate ze dichterbij een doel komen, ze meer inspanning leveren om dit doel te bereiken. Oftewel: naarmate je dichterbij je doelt komt, des te productiever je wordt. Het heeft een krachtig effect op de sociale motivatie. Zo is aangetoond in een onderzoek in 2013 dat mensen eerder geneigd zijn om te doneren wanneer de doelen van de liefdadigheid campagne bijna bereikt zijn. Dit effect ontstaat doordat mensen een grotere impact ervaren bij de ‘laatste loodjes’ en hierdoor meer voldoening halen uit bijvoorbeeld de donatie.

Het effect in de praktijk

Er zijn veel verschillende voorbeelden te geven van hoe het effect wordt gebruikt in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan progressie balken in applicaties, of zelfs games. Doordat je als gebruiker ziet dat je er bijna bent, zul je sneller geneigd zijn om het ook daadwerkelijk af te maken. Denk bijvoorbeeld aan het editen van je LinkedIn profiel, daar krijg je een ‘Profile Strength’ progressiebalk. Winkels gebruiken het in de vorm van een stempelkaart voor korting waarbij ze je er al een aantal geven aan het begin. 

Tip van de Pegulanten: Bitcoin kopen? Bitvavo geeft nieuwe klanten vandaag een welkomstbonus van €1000 cadeau! 🎉

ADVERTISEMENT

Nog interessanter is het effect in combinatie met het zogeheten chunking. Hierbij wordt informatie opgedeeld in kleinere stukken waardoor het niet overweldigend wordt. E-learning apps gebruiken dit om je een gevoel van progressie te geven door chunking te combineren met een progressiebalk waardoor je vaker het gevoel hebt dat je er bijna bent. 

Fitness apps gebruiken een combinatie van features die dit effect versterken. Zo wordt er vaak gamification gebruikt om activiteiten leuk en belonend te maken met als einddoel een bepaalde routine af te ronden. Doordat je beloond wordt krijg je een gevoel van progressie wat je dus weer helpt om de app te blijven gebruiken. 

Jezelf productiever maken

1. Verdeel je doelen in subdoelen 

Langetermijn doelen hebben het nadeel al snel abstract te ogen, of zo’n grote taak dat het lastig lijkt te beginnen. Stap 1 is dus om dit doel op te delen in subdoelen. Hierdoor kun je eenvoudiger werken naar een duidelijke en concrete progressie.

2. Bepaal een duidelijk einde van een subdoel

Bepaal voor jezelf wanneer deze subdoelen voltooid zijn. Maak dit ook zo concreet mogelijk mogelijk. Doordat je duidelijk hebt wanneer een subdoel is afgerond, en hoe dit zich hierdoor verhoudt ten opzichte van het einddoel, is het ook eenvoudiger om op het goede pad te blijven en niet afgeleid te worden.

3. Maak het visueel

Maak dit vervolgens visueel. Dit is een belangrijk aspect van het Goal Gradient Effect. Je moet je progressie kunnen zien en ervaren. Hier zijn verschillende bekende tools voor zoals Asana en Monday. Maar je kan het ook zelf bijhouden in een document, of in Excel. Het belangrijkste om te houden is dat beginnen je al helpt om progressie te boeken, waardoor je steeds meer neigt naar het afronden van het doel.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld dat ongelofelijk gewerkt heeft is de tip die Thom mij heeft gegeven. Begin met sporten door elke dag 3 keer 5 minuten push ups te doen en leg voor elke 5 minuten wat geld opzij dat je kan gebruiken om te investeren. Dit kan bijvoorbeeld 5 euro zijn per 5 minuten, met als doel 150 euro. Doordat je letterlijk een vorm van progressie ervaart in de vorm van het investeringspotje kan je het effect in jouw voordeel gebruiken. Bovendien leidt dit tot een win-win, niet alleen ben je aan het sporten maar je zet ook geld opzij om te kunnen investeren in bijvoorbeeld ETFs of in het geval van Thom, Bitcoin.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Share 0
Share 0
Share 0
Tags: mindset
Vorig Artikel

Welke ETF is de beste keus?

Volgende Artikel

Investeerders verliefd op aandeel dating-app Bumble vlak voor Valentijnsweekend

Joshua

Joshua

Joshua is een ondernemende business developer met de ambitie om business challenges op te lossen door middel van innovatieve technologieën. Zo werkt hij nu bij een startup met de missie om digitale fraude tegen te gaan met blockchain technologie. In zijn vrije tijd verdiept hij zich in onderwerpen als personal finance en personal development om een antwoord te vinden op vragen zoals: wat is succes? hoe bereik je financiële vrijheid en hoe behoud je geluk? Disclaimer: “Ik ben een Amerikaan, so don’t let te veel op mijn Nederlands”.

Related Artikelen

Het geheim van succesvolle mensen geanalyseerd – de 1% marginale winst regel

Het geheim van succesvolle mensen geanalyseerd – de 1% marginale winst regel

24 februari 2021

Mensen die mentaal sterk zijn en succesvol in wat ze doen, begrijpen dat het cumulatieve effect van kleine veranderingen tot...

Investeringsmissers: Warren Buffett, Jim Cramer en Suze Orman over hun grootste blunders

Investeringsmissers: Warren Buffett, Jim Cramer en Suze Orman over hun grootste blunders

23 februari 2021

Eén van Warren Buffett's meest bekende uitspraken over beleggen is: "Regel nr. 1: Verlies nooit geld. Regel Nr. 2: Vergeet...

Wat is het verschil tussen een Initial Public Offering (IPO) en een Direct Listing?

Wat is het verschil tussen een Initial Public Offering (IPO) en een Direct Listing?

23 februari 2021

Het nieuws dat een bedrijf van plan is om de beurs op te gaan is inmiddels niet heel bijzonder meer....

bitcoin opendime

Bitcoin crasht meer dan 15% is het feest alweer voorbij?

23 februari 2021

Gisteren kreeg bitcoin al zware klappen te verduren en ook vandaag crasht de munt meer dan 15%. Is het feest...

De basisprincipes van crypto handelen

De basisprincipes van crypto handelen

22 februari 2021

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het weer ontzettend goed gaat met cryptocurrencies, zoals de welbekende Bitcoin. We...

Wat gaat de app Clubhouse ons brengen?

Wat gaat de app Clubhouse ons brengen?

21 februari 2021

Heb jij al gehoord van de nieuwe hype rondom Clubhouse? Het is een app, die voor nu alleen te gebruiken...

  • BLOG
  • NIEUWS
  • OVER ONS
Niets op deze website is bedoeld als individueel beleggingsadvies, de informatie is slechts bedoeld ter vermaak en een van de zaken die beleggers kunnen gebruiken bij het vormen van hun eigen mening.

© 2021 Pegulanten

Geen restultaten
Bekijk alle resultaten
  • BLOG
  • NIEUWS
    • Aandelen
    • Bitcoin
    • Economie
    • ETFs
  • OVER ONS

© 2021 Pegulanten