In de jaarlijkse brief van de Bill and Melinda Gates Foundation blikken Bill en Melinda Gates terug op het afgelopen jaar. De foundation is gestart in 1997 met het doel om globale gezondheid te verbeteren. Zo schrijven Bill en Melinda “Gezondheid is het fundament van elke bloeiende samenleving” in de introductie van de annual letter. Een jaar geleden schreven ze nog over hoe we langzaam begonnen te realiseren hoe serieus een pandemie zou kunnen worden, met lessen van de Ebola uitbraak. Maar het gevolg van de covid-pandemie was een shock. Volgens Bill en Melinda is het niet te vroeg om nu al na te denken en voorbereiden over de volgende pandemie.
“To prevent the hardship of this last year from happening again, pandemic preparedness must be taken as seriously as we take the threat of war. The world needs to double down on investments in R&D and organizations like CEPI that have proven invaluable with COVID-19. We also need to build brand-new capabilities that don’t exist yet.”
Gates and Melinda Foundation 2021 Annual Letter
De pandemie kost een geschatte 28 biljoen dollar. Zo wordt er in de brief geschreven: “De wereld moet miljarden spenderen om biljoenen te besparen (en miljoenen levens te redden)”. Dit zijn de 4 ideeën van Bill en Melinda die een volgende pandemie kunnen helpen voorkomen:
1. Blijven investeren in wetenschap
We moeten blijven investeren in de wetenschap om niet alleen nieuwe doorbraken te realiseren, maar ook de diagnostiek te verbeteren. Nieuwe behandelingen zoals het gebruik van zogeheten monoklonale antilichamen, speciale eiwitten die immunologische processen beïnvloeden, kunnen de gevolgen van een besmetting helpen dempen en de kans op overlijden drastisch verlagen. Maar ook het succes van de nieuwe vorm van vaccinaties die gebruik maken van RNA (zoals het PFizer en Moderna vaccin) zijn doorbraken waar we op moeten door investeren.
Ook schrijven de Gates’ dat er geïnvesteerd moet worden op wat zij noemen “mega diagnostiek platforms” waarmee we 20% van de wereldbevolking kunnen testen in een week.
2. Wereldwijd waarschuwingssysteem
Om sneller op de hoogte te kunnen zijn van een (mogelijke) uitbraak moet er een wereldwijd waarschuwingssysteem komen. Hiervan moet diagnostiek de basis zijn en zal bijvoorbeeld verpleegkundigen in een afgelegen plek de mogelijkheid bieden om snel nieuwe ziektes te kunnen rapporteren. Door een wereldwijd systeem klaar te hebben staan kunnen verschillende organisaties op internationaal niveau samenwerken. De brief heeft als titel: “The year global health went local”, precies wat de Gates’ hopen te voorkomen hiermee.
3. Een team van first responders
Net als de brandweer die inrukt als er brand uitbreekt, moet er een team komen van specialisten die ingeroepen worden bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte. Dit team werkt nauw samen met de wereldwijde organisaties die gaan over uitbraken van dergelijke ziektes. Er zouden zo’n 3000 specialisten nodig zijn wereldwijd volgens Bill. Wanneer er geen directe dreiging is in de wereld kan dit team ook actief bezig zijn met een oplossing zoeken voor het malaria en polio probleem waar de Foundation al jarenlang aan werkt.
4. Simulaties
Het laatste punt wat Bill en Melinda noemen dat er nodig is om een toekomstige pandemie sneller aan te pakken zijn simulaties. Niet alleen om de first responders te trainen, maar ook voor overheden om te begrijpen en simuleren wat voor impact bepaalde pandemieën zullen hebben op een maatschappij. Dit kan gebruikt om sneller en beter in te in te grijpen en te voorkomen keuzes te maken die achteraf niet goed bleken te zijn. “Snelheid is essentieel in een pandemie”, des te sneller er gereageerd kan worden, des te eerder we de exponentiële groei beperken.
De toekomst
Gelukkig zijn de Gates’ positief over de toekomst. We hebben geleerd van deze pandemie en weten nu wat we kunnen verwachten en dat het een serieuze zaak is. Er worden al nieuwe strategieën ontwikkeld door de G7 om een volgende wereldwijde uitbraak aan te pakken. Goed nieuws dus, en gelukkig een positieve blik op de toekomst. Precies wat we nodig hebben na het afgelopen jaar.